MALTA, pe gustul meu Promovate Ştiri de turism la zi

Vacanta in Malta: Jurnalul suveicii calatoare, pe urmele Reginei Maria (1). La drum!

Am plecat la drum impreuna cu suveicuta calatoare. Suveica mamei Ruta din Mandra, suveica din Fagaras, care a calatorit pana acum vreo 300.000 de kilometri, prin toata lumea cea mare. Noi doua – si inca vreo 15-20 de jurnalisti – am pornit de data asta spre Malta. Malta, raiul copilariei Reginei Maria a Romaniei. Malta cea cu 7000 de ani de istorie, 6 insule si-un trecut zbuciumat, marcat de trecerile (si stationarile) pe-aici ale arabilor, cavalerilor ioaniti (deveniti mai tarziu Cavalerii de Malta), englezilor, francezilor, turcilor etc. etc. A… sa nu-i uit, pe cei de mai inainte, pe romani, pe bizantini… Si pe Ulise, calatorul, care fu adapostit o vreme in pestera ei fermecata din Gozo, de nimfa Calipso…
Pentru ca veni vorba de Ulise, sa mai spunem asa: suveica din Mandra s-a saturat sa tot joace rolul Penelopei (cea care tese vesnic panza la razboi, ziua, rupand-o noaptea ca s-o ia de la capat in zori). Nu, suveica mea (si-a mamei Mandra) a vrut sa fie de data asta chiar Ulise. Ulise calatorul. Si cred ca a reusit… O spune harta lumii pe care sunt insemnate toate calatoriile ei.
Ei, pe harta asta, o bucatica de drum o facem noi chiar acum. Din Romania in Malta – la invitatia Malta Travel -, apoi prin Malta si Gozo (doua din cele trei insule locuite dintr-un arhipelag de sase insule -; ca sa punem un pic la punct matematica asta) si-n fine, joia viitoare, din nou spre casa.
Pana atunci, promitem sa va istorisim cate ceva de pe unde am fost, poate va starnim curiozitatea, poate va starnim dorul de duca, si intr-o zi veti porni si voi pe urmele noastre. Pe urmele noastre si-ale Reginei Maria, care si-a petrecut aici trei ani de viata, intre copilarie si adolescenta (povesteste undeva despre ziua in care Maria Alexandrovna, ducesa de Edinburg, mama domniei sale, a cerut ca rochiile ei (si-ale surorii mai mici, Victoria Melita – botezata „Melita” dupa numele roman al insulei, insula de miere, Melita) sa fie lungite, caci trecuse vremea copilariei… Vom mai istorisi cate ceva din trecut, vom mai pune in poveste si cateva picanterii de azi… Totul ca sa va provocam sa degustati, intr-o vara, voi insiva, bucuria unei vacante in Malta.

Jurnalul suveicii calatoare. Popas intr-un port maltez

Similar Posts

One thought on “Vacanta in Malta: Jurnalul suveicii calatoare, pe urmele Reginei Maria (1). La drum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *