FRANTA, pe gustul meu

Aix-les-Bains, al treilea oraș termal al Franței

Aix-les-Bains. Arcul lui Pompei

Un dicton latin arată importanța sănătății psihice, în raport cu sănătatea fizică: Mens sana in corpore sano! Da, iar aici aș adăuga că și sănătatea dinților este importantă! Dacă plecați la drum, mai ales la mare distanță de casă, asigurați-vă că nu veți întâmpina probleme de natură stomatologică!

Acestea fiind zise, ce ați spune de o călătorie până în Franța, într-o stațiune pe care o agrea și poetul român Vasile Alecsandri?

Aix-les-Bains, pitorescul oraș-stațiune de pe malul lacului Bourget, își datorează într-o oarecare măsură celebritatea unui accident. Aici, la Aix, în 1812, poetul francez Lamartine își salvează femeia iubită, Julie, de la înec.

Scriitori, regine și metrese… la „băi”

Aix-les-Bains
Aix-les-Bains

La începutul secolului al XIX-lea, traversările se făceau cu barca și accidentele de acest fel erau frecvente. Numai că, pentru poet, lacul a devenit, din acea clipă, eroul unei poezii care avea să reprezinte, într-un fel, manifestul romantismului literar european. „O, lac, stânci mute, peșteri, păduri de farmec pline,/ O, voi pe cari vă cruță al anilor convoi,/ Măcar doar amintirea acestei nopți senine/ Să o păstrați cu voi!“, scrie Lamartine dând sensuri poetice nu doar lacului Bourget, dar și localității Aix de pe malul său, oraș care tocmai se pregătea să devină cel mai căutat loc de promenadă și de talasoterapie al francezilor.
Într-adevăr, perioada numită „La Belle Epoque“ reprezintă, pentru Aix-les-Bains, o etapă de maximă înflorire. Stațiunea savoiardă de un pitoresc nemaiîntâlnit are parte de cele mai notabile figuri ale vieții politice și culturale ale vremii. Numeroasele palate care domină orașul atestă trecerea repetată a reginei Angliei – Victoria, a regelui Belgiei – Albert I, sau a lui Aga Khan, a prințului Nicolae al Greciei, a celebrelor Madame de Staël și Madame Récamier, a lui Alexandre Dumas Père, Honoré de Balzac, George Sand, Guy de Maupassant, Paul Verlaine, Sarah Bernhardt, Rachmaninov, Claudel, Piaf…

Termele Naționale și Termele Merlioz, la Aix-les-Bains

Cu 30.000 de pacienți anual, Aix-les-Bains este, azi, al treilea oraș termal al Franței. Utilizate încă din antichitate, apele sale termale, foarte pure, și-au dovedit eficacitatea în reumatologie, în tratamentul bolilor căilor repiratorii și în afecțiunile mucoasei bucale. Compoziția lor le transformă în veritabile medicamente împotriva durerii. Certificată de Organizația Mondială a Sănătății, stațiunea a devenit capitala refacerii fizice și psihice, a recăpătării formei maxime.

La Aix, sunt două stabilimente termale care tratează patologii diferite. Primul, „Termele Naționale“, a devenit o referință termală în reumatologie. Apele termale de aici tratează reumatismul degenerativ, artroza, inflamațiile cronice și sechelele posttraumatice. Cel de-al doilea stabiliment, „Termele Marlioz“, este specializat în tratamentul afecțiunilor din sfera ORL, căi respiratorii și mucoasa bucală. 80 la sută dintre tratamente se aplică individual. Stabilimentele termale, situate într-un parc de 10 hectare, printre arbori centenari, ne duc, astăzi, cu gândul înapoi, la epoca lui Lamartine, la romantismul său – o boală a geniului rămasă incurabilă, în ciuda trecerii poetului prin Aix-les-Bains.

Un text de Valentin Țigău

Foto: Pixabay

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *