Sfaturi de vacanţă

Ghidul vacanțelor sănătoase

ghidul vacanțelor

În România există trei bioclimate fundamentale: maritim, de șes și montan. Fiecare dintre acestea poate fi un medicament eficient pentru unii, în timp ce altora le poate fi dăunător. Tu știi să alegi destinația de vacanță în funcție de problemele de sănătate pe care le ai? În cele ce urmează, vă facem câteva recomandări de stațiuni balneo-climaterice, potrivite cu unele afecțiuni medicale.

Tușnad (foto: vacantierul.ro)

BOLI CARDIACE SAU CIRCULATORII. Sunt indicate vacanțele la șes sau la mare, dar și în zonele de câmpie unde există regiuni nisipoase cu vegetație abundentă. Te vei simți foarte bine și în pădurile joase de conifere, unde există aer curat și ionizat, iar uleiurile eterice degajate de vegetația pădurii scad tensiunea sângelui și reglează respirația. Nu sunt recomandate vacanțele la munte, unde vremea se schimbă des și rapid. Oscilațiile bruște de temperatură și tensiune pot provoca tulburări ale sistemului circulator. Evită litoralul în plin sezon, dar și stațiunile din Câmpia Română. Fă plimbări lungi, cel mai bine imediat după micul dejun sau după ora 17.00 și evită soarele puternic. Unde mergi? Covasna, Balvanyos, Vatra Dornei, Buziaș, Tușnad, Herculane.

Sinaia, Castelul Peleș (foto: Pixabay)

STRES ȘI NEVROZĂ. Cel mai indicat este să-ți petreci vacanțele la munte sau în zone de deal. Pentru nevroze nu există recomandări universal valabile. Uneori, persoana în cauză are nevoie de senzații tari, alteori – de liniște și de contact cu natura. Un leac bun îl reprezintă drumețiile pe munte. După un efort intens, bolnavii uită de suferințele lor, iar micile succese îi ajută să-și sporească încrederea în ei înșiși. Nu sunt recomandate vacanțele la mare, deoarece în timpul furtunilor majoritatea neurastenicilor, dar și cei care suferă de anxietate sau insomnii se pot simți foarte rău. Unde mergi? Sinaia, Bușteni, Voineasa, Soveja, Slănic Moldova.

REUMATISM. Îți poți petrece vacanțele în stațiuni montane, dar și la mare sau în localități situate la șes, în special unde se găsesc ape minerale sărate și unde există posibilitatea de a beneficia de băi sărate, hidroterapie, împachetări cu nămol. La mare, plimbă-te cât mai mult pe plajă, căci nisipul cald atenuează eficient durerile reumatice. Persoanele care suferă de artrită nu ar trebui să facă băi în mare, iar plajă este bine să facă numai în zilele calde, fără vânt. Unde mergi? Techirghiol, Amara, Băile Felix, Eforie.

Lacul Techirghiol (foto: Pixabay)

ASTM ȘI ALERGII. Cele mai indicate locuri de vacanță pentru astmatici și alergici sunt muntele și marea. În cazul afecțiunilor nealergice ale căilor respiratorii sunt recomandate zonele de munte, mare, șes (păduri de conifere). Muntele ameliorează ventilația bronhiilor și a plămânilor, echilibrează tensiunea spasmodică a sângelui, crește numărul globulelor roșii și rezistența organismului. Aerul uscat și curat nu conține alergeni. Astmul este eficient tratat la o înălțime de 1.500-2.000 m peste nivelul mării. La mare, aerul curat, bogat în iod și brom, atenuează atacurile de astm bronșic și vindecă eficient alergia la polen. Persoanele care suferă de o afecțiune cronică a căilor respiratorii ar trebui să-și petreacă vacanțele în păduri de conifere. Unde mergi? Stațiuni de pe litoral, dar și: Slănic Prahova, Tg. Ocna, Păltiniș, Govora.

O observație de care trebuie să țineți seama, indiferent de alegerea dv. de vacanță: aveți grijă de igiena dinților! Mâncărurile locale sunt toate savuroase, nu-i așa?…

Litoralul românesc (foto: Pixabay)

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *