Cunoscutul jurnalist sportiv Cristian Ţopescu va fi ambasadorul cultural al Bisericilor Fortificate din Transilvania, se arata într-un comunicat al Bisericii Evanghelice din Romania.
Func]ia de Ambasador Cultural al Bisericilor Fortificate este o funcţie onorifică şi are menirea de a susţine cauza Bisericilor Fortificate din Transilvania în spaţiul public.
“Ca ambasador cultural al Bisericilor fortificate, se precizeaza in comunicat, domnul Ţopescu a fost instalat pentru probitatea sa profesională şi etică, dar şi pentru faptul că Bisericile fortificate şi sportul au în comun participarea oamenilor indiferent de categoria socială căreia îi aparţin. Dacă la sport, acesta nu trebuie explicat, la Bisericile fortificate putem aminti că ele nu au fost construcţia unor nobili sau clerici, ci au fost construite, folosite, apărate şi întreţinute de către comunitatea locală a satului. Fără a face distincţie între oameni, fiecare persoană avea în timp de război un loc de refugiu, dar şi în timp de pace obligaţiile de întreţinere erau egale, asumate prin vecinătăţi şi bresle. Dorinţa proprietarului juridic al Bisericilor fortificate, Biserica Evanghelică din România, este, ca din nou comunităţile locale să se identifice cu aceste edificii istorice, cu toate că structura etnică a localităţilor nu s-a schimbat. În acest proces, persoana domnului Ţopescu poate fi un mijlocitor’, susţin, în comunicatul de presă, reprezentanţii Bisericii Evanghelice din România.
Patrimoniul arhitectural al saşilor transilvăneni numără peste 180 de biserici fortificate, biserici cetăţi, cetăţi-ţărăneşti, biserici romanice şi gotice.Printre ele se numără unele care au intrat în patrimoniul mondial UNESCO (Valea Viilor, Biertan, Viscri, Calnic sau Cetatea Sighişoara). Bisericile fortificate au fost construite începând cu secolul al XII-lea şi au fost păstrate până în secolul XX de comunităţile saşilor. După emigrarea acestora, mijloacele financiare pentru întreţinerea lor puse la dispoziţie de instituţiile locale şi naţionale sunt extrem de reduse pentru a asigura păstrarea lor.
Astăzi, după 20 de ani de la emigrarea comunităţilor care au generat Bisericile fortificate, existenţa acestui patrimoniu mondial este periclitată. Prin lansarea iniţiativelor turistice şi a brandului turistic ‘Descoperă sufletul Transilvaniei’, proprietarul moral şi juridic al acestui patrimoniu, Biserica Evanghelică din România vrea să salveze bisericile cetăţi prin turism.”
Ghidul vacanțelor și călătoriilor tale
One thought on “Un ambasador al bisericilor fortificate”