România a fost unul dintre „leagănele omenirii”, omul preistoric aflând aici condiții propice pentru trai. Că este așa ne-o arată și descoperirile făcute în locul cunoscut sub numele de „Peștera cu Oase”. Frapați de legendele care circulau cu privire la această formațiune geologică, arheologii, antropologii și speologii și-au unit eforturile, iar descoperirile lor sunt de-a dreptul uluitoare.
În sistemul carstic al Văii Minişului, în apropiere de oraşul Anina, din Caraş Severin, se află o peşteră al cărei nume a făcut înconjurul lumii. Peştera cu Oase este locul unde au fost găsite cele mai vechi rămăşiţe din Europa ale omului modern.
Ion a stat în Peştera cu Oase de aproape 40.000 de ani. Imun la bruştele schimbări climatice, devastatoarele confruntări militare şi ameţitoarea evoluţie a societăţii, Ion a cunoscut totuşi celebritatea după 40 de milenii, când a fost găsit în această peşteră din Munţii Aninei. Ion este de fapt o mandibulă, cea mai veche rămăşiţă de homo sapiens din Europa, descoperită până în prezent.
Descoperirea a fost făcută în anul 2002, de către un grup de speologi din Timişoara, iar procedura datării cu Carbon 14 a relevat faptul că este maxilarul îi aparținea unui bărbat cu vârsta de 35-40 de ani, este vechi de aproximativ 40.000 de ani calendaristici. Astfel, maxilarul este cu 2.000 de ani mai vechi decât osemintele descoperite în Spania şi care, până acum, au fost considerate cele mai vechi din Europa.
Află mai mult despre Ion, Vasile și Maria, „locuitorii” Peșterii cu Oase, și urmărește VIDEO, AICI