Cand spui Slanic Prahova, simti, parca, gustul stiut al sarii! Nimic mai normal, pentru ca localitatea e cunoscuta, in primul rand , datorita zacamantului de sare exploatat de peste trei secole. „Inceputurile, ne spune seful de formatie Costin Nicolescu, care accepta sa ne insoteasca in galeria sapata la 200 de metri sub pamant a Minei Unirea, sunt legate de spatarul Mihai Cantacuzino, care a cumparat mosia Slanic . Prima exploatare a functionat din anul 1688. In 1943 s-a trecut la Salina Unirea. De aici s-a extras sare pana in 1970, cand mina a intrat in circuitul turistic si balnear”…
Ajungem. Usile liftului se deschid catre spatiul imens, impachetat in sare, al Minei Unirea. Salina e alcatuita din 14 camere cu profil trapezoidal de 54 m inaltime. „Inchipuiti-va ca de aici s-au excavat 2,9 milioane metri cubi de sare gema!”, ne spune inginerul Nicolescu. Suntem la 200 de metri sub pamant, temperatura e de 13 grade (constanta tot timpul anului), presiunea – de 730 mm si ne functioneaza telefonul mobil. Ne amestecam printre cei 300 de vizitatori care se plimba prin mina asa cum s-ar plimba in Piata Revolutiei sau pe faleza din Constanta.
Insotitorul nostru ne spune ca germanii care vin aici au sugerat deschiderea unui hotel. Ideea a fost buna, dar n-a fascinat inca un sponsor. Cei mai impresionati de imperiul sarii de la Slanic sunt asiaticii, care intra in mina si pun limba pe pereti ca sa se convinga ca tot ce vad e numai si numai sare…
Iesim la suprafata pentru a sta de vorba cu altcineva: inginerul-sef al exploatarii, Adrian Sarmasi. De la el aflam ca sarea pe care o punem noi pe masa, de obicei, e sare recristalizata. „Consumatorul apreciaza sarea doar dupa gradul ei de alb. Trebuie insa sa stiti ca sarea gema, neprelucrata, este mult mai sanatoasa. E nepoluata si inglobeaza cantitati mici de argila, benefice pentru sanatate. Sarea marina, obtinuta cu cheltuieli mai mici, e si ea buna, dar gustul sau pare mai fad. Ca sa vedeti diferenta dintre sarea gema si celelalte, va pot spune ca la o lingurita cu sare gema corespund 2-3 lingurite cu sare recristalizata. Si sa va mai dau un exemplu care mie mi se pare aproape o metafora: sarea gema dizolvata in apa da o solutie atat de concentrata, incat o sanie ar putea pluti, sfidand legile gravitatiei”.
„Prima exploatare la Slanic Prahova a functionat din anul 1688. Din 1865 s-a trecut la exploatarea sistematica, deschizandu-se Mina Carol si, in 1912, Mina Mihai, unde, pentru prima data in tara, s-a introdus iluminatul electric minier” – ing. Costin Nicolescu, sef de formatie
„Candva, sarea romaneasca se vindea bine peste hotare. Chiar pana in Japonia, Canada sau SUA. Azi piata e mult mai restransa” – Adrian Sarmasi, inginer-sef Salina Slanic Prahova
ORASUL DE SARE
Intr-una dintre „camerele” Minei Unirea se afla un sanatoriu cu paturi pentru bolnavii astmatici. In alte „camere” sunt terenuri de fotbal si handbal, pista de alergari si chiar un muzeu de sculptura in sare, denumit de autorul ei, artistul plastic Iustin Nastase, „Sala Genezei”. Poti admira busturile lui Traian si Decebal, basorelieful lui Mihai Viteazul si bustul lui Mihai Eminescu.
REPROFILARE
La Slanic Prahova se produce nu doar sare alimentara. Am gasit aici sare de baie cu diferite arome si un valoros adaos alimentar, cu nimic mai prejos decat cele cunoscute din reclamele internationale. Sunt legume deshidratate amestecate cu sare si numai bune pentru supe, tocane, gratare.
INTRE ALB SI NEGRU
Lumea nu e constienta ca sarea buna nu este cea alba, ci aceea neagra. Cel putin asta este opinia celor care lucreaza in minele de sare. „Eu personal cunosc lume care a avut probleme cu muraturile cand a pus in ele sare recristalizata”, ne spune inginerul Sarmasi. Nu se pune sare iodata in muraturi. De asemenea, sarea iodata n-are ce cauta la conservarea pestelui! Partenerii nostri din Constanta au avut si ei necazuri cu un fel de sare importata din Ucraina. „Pur si simplu oile nu mai dadeau calitatea aceea de lapte care sa inchege branza.”
Citeste si articolul Top 3 „V” staţiuni balneare româneşti
One thought on “Turism balnear… si nu numai: Slanic Prahova”