Editorial Fun News Lecturi de vacanţă Promovate

Inedit. Fotografii cu Marele Voievod Mihai, la Serbările Iernii, Sinaia, 1931

Încă din la sfârșitul secolului al XIX-lea, de când familia regală a României a construit Castelul Peleș, Sinaia a devenit un loc tot mai căutat de protipendada bucureșteană. Însă, pe timpul domniei lui Ferdinand și, după aceea, pe vremea regelui-copil Mihai I și a lui Carol al II-lea, stațiunea s-a bucurat în egală măsură de dragostea turiștilor, și vara, și iarna.
Sunt clasice, deja, fotografiile cu adolescentul principe Carol (cel care avea să devină Regele Carol al II-lea) câștigând concursurile de bob sau de săniuță în anii de dinaintea Primului Război Mondial. Ori cele cu principesele Elisabeta și Mărioara, mai târziu, cu Principesa Ileana, coborând pe schiuri…
mihai sanie1 În ianuarie 1931 era rândul micului Mihai, Marele Voievod de Alba Iulia, să „evolueze” pe pîrtiile de la Sinaia. După ce între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930 fusese rege al României (urmându-i bunicului său, Regele Ferdinand, în condiţiile în care tatăl său, Carol al II-lea, renunţase la tron) şi după ce fusese „detronat” de propriul său tată, în iarna 1930-1931 avea şansa să redevină un copil obişnuit. Mă rog, cât de „obişnuit” poate fi un fiu de rege.
mihai sanie2 Îl vedem în aceste fotografii din ianuarie 1931 trăgând săniuţa pe pârtie, împreună cu alţi copii de vârsta sa.
Era momentul în care, ca în fiecare an, la puţin timp după Revelion, la Sinaia aveau loc campionatele sportive de iarnă, serbări care atrăgeau numeroşi sportivi amatori şi un public dornic să privească, să aplaude şi să strângă amintiri de povestit, mai târziu, nepoţilor.
Spre deosebire de tatăl său, care în adolescenţă se număra printre concurenţii de la serbările iernii, Marele Voievod Mihai, în iarna anului 1931 – avea atunci 10 ani – a preferat joaca jocului sportiv. În anii următori avea să ducă însă mai departe tradiţia familiei, dovedindu-se şi el un bun schior.

Similar Posts

6 thoughts on “Inedit. Fotografii cu Marele Voievod Mihai, la Serbările Iernii, Sinaia, 1931
  1. Libertate si Dreptate ! Aceasta trebuie sa fie filozofia prietenilor nostri. Regele Nostru Mihai I al Romaniei a spus inca din 1990:” Omul intelege prin viitor nu numai viitorul indepartat, cel de acum in o suta de ani, cind va fi bine si asa mai departe. Omul intelege prin viitor si zilele care i-au mai ramas de trait pina la sfirsitul vietii. Daca e tinar, nu vrea sa reediteze experienta parintilor lui, care ar fi putut sa paraseasca tara dupa razboi si n-au facut-o, pentru a trai, mai pe urma, in conditii de lagar sau mai rau. Faptulcamulti au iesit din tara dupa alegeri si dupa 13 iunie inseamna ca ei au avut o speranta. Aceasta speranta trebuie sa fie formulata cu curaj{CURAJ} de sociologi ssi economisti, de juristi, in fine de oameni de specialitate, nu de amatori” Ne-au plicat atit de multi tineri din tara, in pribegie, iar noi care am ramas acasa, ne-am resemnat. „Dureos de mult timp a fost irosit!” pentru a face dreptate Traiasca Regele ! Traiasca Libertatea!

  2. Stiam pozele dar spre rusinea mea nu stiam ca Regele Carol chiar a si castigat concursuri de bob si sanie. Ma bucur ca am dat peste acest articol si o sa-mi amintesc de el urmatoarea data cand caut cazare sinaia .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *