Cea mai înaltă cascadă din lume nu este nici Niagara (la graniţa dintre Statele Unite şi Canada), nici Victoria (în Zambezi) şi nici Kaietur, în America de Sud, despre care s-a crezut în secolul al XIX-lea că nu poate fi întrecută de nici o altă cădere de apă. Cele două Americi îşi dispută „podiumul” pentru cele mai înalte cascade din lume.
Cea mai înaltă cascadă din America de Nord se află în Statele Unite, în parcul natural Yosemite, şi este situată pe râul cu acelaşi nume. Ea cade de la o înălţime de peste 900 de metri. Cascada Yosemite se împarte în trei segmente distincte. În partea ei inferioară, are forma unei cozi de cal şi pare că se prăvăleşte într-o prăpastie fără fund. Cascada Yosemite oferă privitorilor şi o altă imagine superbă, cea a curcubeului care acoperă întreaga suprafaţă a lacului ce se formează la căderea sa, fenomen pe care americanii îl mai numesc „liquid moonlight”, adică „lumină lichidă de lună”…
Cea mai înaltă cascadă din America de Sud – şi, cu siguranţă, cea mai înaltă cascadă din lume, după măsurători recente – este Salto del Angel sau Cascada Îngerului, situată în Venezuela. Cascada Angel are o înălţime totală de 978 m, din care una dintre cele două trepte, având 807 m, este considerată a fi şi cea mai lungă cădere dreaptă de apă din lume (să ne amintim că, în Yosemite, cascada este compusă din trei trepte). Înălţimea cascadei este atât de mare încât în lunile aride apa care cade se evaporă înainte de a ajunge jos!… Numele de Angel a fost dat cascadei după pilotul Jimmy Angel, care a descoperit-o în anul 1933, dar relatarea lui era considerată de mulţi neverosimilă. Nimeni nu credea în existenţa unei cascade uriaşe în pădurea ecuatorială venezueleană. În 1937, aviatorul american s-a reîntors împreună cu soţia şi mai mulţi prieteni şi a aterizat chiar pe vârful muntelui Ayantepuy. Din păcate, nu a fost o mişcare prea strălucită, pentru că avionul s-a împotmolit, iar ei au trebuit să pornească pe jos, fără prea multe provizii, şi să străbată jungla pentru a se întoarce la civilizaţie. Avionul a fost recuperat după… 33 de ani, astăzi fiind restaurat şi expus în aeroportul din Ciudad Bolivar (excelentă mişcare de marketing turistic!). Din păcate, este destul de greu de ajuns la ea, şi astăzi (cel mai simplu e pe calea aerului), dar cine ajunge se poate bucura de un spectacol care taie răsuflarea!
Se pare însă că, în ciuda spectaculozităţii sale, nu este şi cea mai frumoasă cascadă din lume. Acest titlu îl poartă o cădere de apă mult mai mică, aflată pe unul dintre pâraiele din România. Site-ul theworldgeography.com a făcut recent un clasament al „cascadelor unice” din lume, iar pe locul întâi se află izbucul Bigăr din România (judeţul Caraş-Severin) situat pe Valea Minişului, în Munţii Aninei şi poziţionat exact pe Paralela 45 (de altfel, un panou cu poziţia geografică se află nu departe de cascadă). Celelalte 7 cascade „speciale” sunt: Svartifoss (Islanda), Cascada Sângelui (Antarctica), Cascada Orizontală (Australia), Cascada Asik-Asik (Filipine), Cascada Flacăra Eternă (Statele Unite), Cascada Cheile Baatara (Liban), Cascada Apa-care-fierbe (Mexic).
Cea mai cunoscută cascadă din lume rămâne însă Niagara, care este, de fapt, un ansamblu format din trei căderi de apă: Cascada Americană (la graniţa Statului New York), Cascada Vălul Miresei (tot pe teritoriul american) şi Cascada Potcoavă (pe teritoriul canadian). Cele trei căderi de apă de pe râul Niagara sunt provocate de diferenţa de nivel dintre lacurile Erie şi Ontario. Ea este deschisă turiştilor încă de la anul 1800, fiind şi azi una dintre cele mai importante atracţii turistice din America de Nord.Ea a fost însă şi „platoul de filmare” pentru un spectaculos thriller clasic al regizorului Henry Hathaway, cu Marilyn Monroe în rolul principal, „Niagara”, de la lansarea căruia se împlinesc în 2013… 60 de ani.
Ghidul vacanțelor și călătoriilor tale