Fun News Lecturi de vacanţă Recomandări

Inedit. Marele Voievod Mihai, în vizită la Muzeul Ştiinţei din Londra, 1932

Este binecunoscută pasiunea Regelui Mihai, încă din copilărie, pentru științe și, mai ales, pentru tehnică.
Îl observăm și aici, în această fotografie din presa vremii, care îl surprinde în timpul vizitei la Muzeul Științei din Londra, în anul 1932.
Este anul în care părinții săi divorțează iar mama sa, Regina Elena, este obligată să plece în exil, stabilindu-se la Florența. Cam tot pe atunci, grija pe care i-o arată bunica sa, Regina Maria, este mai puternică, parcă pentru a estompa absența mamei.
regele mihai la muzeul tehnicii din londra Marele Voievod Mihai – titlu pe care l-a purtat, ca prinț moștenitor, după detronarea sa de către propriul său tată – nu pierdea nici un prilej de a se apropia de orice mașinărie care îi stârnea curiozitatea. Îi va folosi, în viitor, această pasiune pentru „şurubărit” atunci când, plecat la rându-i în exil, va fi nevoit să-şi întreţină familia.
Revenind la călătoria la Londra din 1932, să spunem că a fost însoţit de mama sa, Regina Elena, care, datorită situaţiei legale dintre ea şi Regele Carol al II-lea a fost nevoită să lupte foarte mult pentru a obţine permisiunea ca fiul lor să călătorească.
Regina Elena si Principele Mihai la Londra
Una dintre condiţiile impuse de Carol al II-lea a fost aceea ca Mihai să poarte pantaloni scurţi – deşi avea deja 11 ani şi urma să fie primit inclusiv la Curtea Regală a Marii Britanii, situaţie în care s-ar fi impus să poarte o ţinută mai adecvată. Carol al II-lea (care îşi preluase tronul în vara lui 1930 din mâinile fiului său) voia să sublinieze faptul că Mihai e încă un copil (deci, necopt pentru a fi rege) inclusiv prin vestimentaţia pe care îi impunea să o poarte. Aşa se face că Marele Voievod de Alba Iulia ajunge la Londra, pe un timp friguros, purtând… pantaloni scurţi, după cum se vede şi din această fotografie mult gustată de presa epocii.

Citeste si Regina Maria – Malta, Raiul copilariei mele (1)
Regina Maria, prima femeie la Meteora
Inedit. Fotografii cu Marele Voievod Mihai la Serbarile Iernii, Sinaia, 1931
Inedit. Imagini din călătoria Reginei Maria și a Regelui Ferdinand la Paris, în 1924, si un meniu de la Palatul Elysee

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *