Avizierul de vacanţe Hai hui prin lume Jurnal de vacanţier Promovate

Vacanţă pe Insula lui Robinson Crusoe

Departe de a fi doar un loc ficţional, insula lui Robinson Crusoe există şi e considerată până în zilele noastre un mic… Paradis.
Un Paradis protejat de UNESCO. Parcul Naţional Juan Fernandez a fost înfiinţat de statul Chile în 1935. Arhipelagul a intrat sub protecţia UNESCO în 1977, ca Rezervaţie Naturală a Biosferei, fiind luat încă o dată în seamă de acest organism internaţional în 1995, când îl include şi pe lista World Heritage.
Situată la 660 de kilometri în largul statului Chile, ea este parte a unui mic arhipelag, cunoscut sub numele de Juan Fernandez şi compus din insulele Robinson Crusoe (sau Isla Mas a Tierra), Santa Clara şi Alexander Selkirk. Cele trei insule nu au, împreună, mai mult de 180 km pătraţi, dintre care 118 km pătraţi ansamblul insulelor Robinson Crusoe şi Santa Clara şi 68 km pătraţi – insula Alexander Selkirk, care se află la 168 km distanţă de primele două.
Capitala San Juan Bautista este situată pe Robinson Crusoe (în partea nordică a golfului Cumberland) şi adăposteşte astăzi 843 din cei 900 de locuitori ai arhipelagului. Pe vremea lui Daniel Defoe, părintele lui Robinson Crusoe, în arhipelag locuiau 800 de persoane, pentru ca în 1930 să nu mai existe decât în jur de 300, dintre care 160 erau deţinuţi politici, care fuseseră deportaţi pe Isla Mas Afuera, cunoscută astăzi drept Alexander Selkirk.
gravura insula robinson
Dacă Robinson Crusoe a fost un personaj ficţional, el a avut un model real, marinarul scoţian Alexander Selkirk, care a naufragiat aici în 1704, locuind vreme de 5 ani în deplină singurătate. Între 1909 şi 1930 insula a fost folosită ca închisoare, de către statul chilian.
Arhipelagul Juan Fernandez, împreună cu Insula Paştelui şi Insulele Desventuradas, face parte, din punct de vedere administrativ, din regiunea chiliană Valparaiso.

Capacitate turistică

Din punct de vedere turistic, arhipelagul este o atracţie exotică, pregătită să primească vizitatori în patru hoteluri, toate situate pe Insula Robinson, cu o capacitate de aproximativ 200 locuri. O cameră costă în jur de 100-120 euro pe noapte şi una dintre locaţii este catalogată la patru stele. Probabil însă că mai puţin va conta pentru turistul care se încumetă să ajungă acolo confortul camerei cu jacuzzi, cât faptul că va petrece un sejur într-unul dintre locurile cel mai puţin alterate de poluare ale lumii – Parcul Naţional Juan Fernandez este protejat de legile chiliene -, cu un climat subtropical, o faună şi o floră interesante (inclusiv cu plante endemice) şi cu gazde primitoare. Mâncarea este sănătoasă şi relativ ieftină – aproximativ 10 euro un prânz –, fiind în general compusă din feluri tradiţionale, pe bază de legume, seminţe şi peşte, foarte puţină carne.
Singura problemă pentru un european, ba chiar şi pentru un american sau un… chilian o constituie distanţa foarte mare care trebuie parcursă pentru a ajunge acolo şi costurile de transport. Dar… dacă vă aflaţi în preajmă, undeva, în Oceanul Pacific, nu ezitaţi să faceţi un popas! O dată ce aţi coborât pe pământ (din avionul particular sau din barcă), pregătiţi-vă pentru o experienţă exotică, frustă, cu urcuşuri călare pe cărări de munte, veghe în stufărişuri pentru observarea păsărilor rare şi sesiuni de pescuit cu harponul, în golfuleţe limpezi precum cristalul. Iar dacă n-aţi avut loc în bagaj pentru cartea lui Daniel Defoe (numai bună de lecturat într-o după amiază liniştită) vă asigur că în fiecare hotel veţi găsi cel puţin câteva exemplare din ediţia în limba engleză. Singur, Vineri lipseşte…
apocalipsa
Insula Apocalipsei

Pregătiţi-vă, de asemenea, pentru experienţe ezoterice… Mai ales că acolo vă aşteaptă cel puţin câteva surpize, între care un monument mayaş care simbolizează “sfîrşitul timpului”, o coloană imensă, sculptată în rocă vulcanică de culoare roşie. Stânca este o reprezentare a unei zeităţi solare şi există credinţa că timpul va apune în momentul în care planeta Venus va tranzita discul solar (tranzitul planetei Venus s-a întâmplat şi în 1874, dar şi anul trecut), la o distanţă atât de mică de Pământ încât practic Soarele va fi acoperit total. Această eclipsă de soare este semnul “sfârşitului timpului”, spun legendele locale, ceea ce face ca Insula Robinson să mai fie cunoscută şi sub nume de Insula Apocalipsei.

Similar Posts

2 thoughts on “Vacanţă pe Insula lui Robinson Crusoe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *