FRANTA, pe gustul meu Jurnal de vacanţier Promovate

România misterioasă. „Chanson du Roumain” sau cum s-a dus Johnny Hallyday „la mândra-n șopru”-n Maramu’ (video)

Articolul de față nu e chiar despre România misterioasă, ci despre un cântec al lui Johnny Hallyday, uriașul blond al muzicii franceze, care, s-ar părea, în urmă cu vreo jumătate de secol fusese răvășit de destinul emigranților români și de folclorul lor. S-o fi întâmplat, probabil, ca acela pe care l-a întâlnit el în anii aceia să fi fost moroșan și să fi fredonat o melodie a celebrilor frați Petreuș…

„La Chanson du Roumain”, scrie site-ul Roumanophilie, a fost creat undeva pe la jumătatea anilor 60, versurile aparținând lui Philippe Labro, iar muzica fiind inspirată de cântecul „Dusum-am la mândra-n șopru” al Fraților Petreuș, pe care i-am numit deja. Inspirat de ritmurile uluitoare ale ceterei, Johnny Hallyday le amplifică și le toarnă în formă nouă. Adaugă aici mesajul puternic al exilului românesc din anii 60-70 și vei descoperi un cântec încărcat de durere și frumusețe.

johnny hallyday 1Înregistrat chiar în acei ani, cântecul a fost inclus pe un disc abia în anul 1993, când artistul se încumetă să își pună laolaltă o serie de cântece „uitate”, intitulându-le „Inédits : 1962-1973”.

În cariera sa de peste o jumătate de secol, Johnny Hallyday a înregistrat peste 1000 de cântece, a vândut peste 100 de milioane de discuri și a străbătut lumea în aproape 200 de turnee… Ce-l va fi îndemnat ca în mia aia de refrene să compună/cânte și unul dedicat unui român?  ……………….

Află motivul și ascultă cele două versiuni ale cântecului AICI

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *