Profesioniştii

Axa Brâncuşi din Târgu-Jiu obține Oscarul turismului mondial!

Adriana Caranfil
www.aquiahora.ro

Se spune că într-una dintre vizitele sale în România, Constantin Brâncuși le-ar fi spus unor rude: “V-am lăsat săraci și proști, vă găsesc și mai săraci și mai proști”.

Nu ne supărăm Maestre pentru aprecierea ta, mai ales că adesea e trist de adevărată, dar venim să-ți spunem că de data asta am fost deștepți. Am deschis calea valorificării turistice a unui dar cultural făcut de tine poporului acestuia: Axa Monumentală Calea Eroilor, a obținut ’’Mărul de aur – distincție echivalentă premiului Oscar, în turism!

Aducerea ’’Mărului de aur’’ la Târgu Jiu, înseamnă, de fapt, o demonstrație despre cum sa ai un vis și să-l transformi în realitate. Restul sunt detalii.

Dar detalii care contează!

Când Laura Dragu Popescu, președintele Asociației de Promovare a Turismului Gorj, spunea cui era dispus s-o asculte, în urmă cu trei ani, că ea nu se lasă până nu aduce acasă la Brancuși mărul turistic în semn de respect pentru moștenirea cultural-spirituală pe care marele creator a lăsat-o gorjenilor și poporului român, mulți clătinau din cap a mirare.

Dar Laura nu este omul care să se descurajeze dintr-atât! Este o mână de femeie care m-a impresionat prin curățenia ei sufletească și prin modestie. Ambele dublate de o hărnicie ieșită din comun! Rar ți-e dat să vezi atâta tenacitate și credință în datoria pe care fiecare o avem fața de casa noastra mică – familia, orașul, județul și față de casa noastră mare – țara! Din acest punct de vedere Laura Dragu Popescu este un exemplu de urmat.

Să pornești o campanie de acest gen, nu este lucru simplu! Laura avea să constate în fiecare zi ce înseamnă să coordonezi o acțiune de promovare de o asemenea anvergură, să comunici corect și persuasiv intențiile tale, să creezi o prezență semnificativă în jurul evenimentului, să monitorizezi până la cele mai fine detalii toate aspectele și să găsești soluții la minut! Ca președinte al Asociatiei de Promovare a Turismului Gorj, a pregatit o acțiune de anvergură, un infotrip în care a antrenat și autoritățile locale. Preşedintele Consiliului Judeţean – Ion Călinoiu – primarul oraşului Târgu-Jiu – Florin Cârciumaru – şi prefectul judeţului – Ion Claudiu Teodorescu au fost prezenţe permanente, văzute sau nevăzute, pe toată perioada derulării manifestării și au susținut logistic întreaga acțiune. Infotripul care a dus la obținerea acestei distincții este descris aici.

Autoritățile locale au înțeles că obţinerea „Mărului de Aur” pentru oraşul lui Brâncuşi ar face să crească oferta de produse turistice pe care România le exportă, distincția fiind punctul de plecare spre crearea interesului turistic pentru această zonă. Felicitari se cuvin și Autorității Naționale pentru Turism care a contribuit la susținerea financiară evenimentului.

Asociația de Promovare Gorj face parte din Federatia Asociatiilor de Promovare din România, care se află în ofensiva promovării destinațiilor românești. Corina Martin, președintele FAPT spune că ‘’Mărul de Aur obținut de Târgu Jiu este o dovadă a frumuseții și valorii unei destinații turistice românești ce merită să fie cunoscută și promovată in lume’’.

Distincția se acordă de către Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor în domeniul Turismului. FIJET – este cea mai veche asociaţie profesională de scriitori şi de jurnalişti de călătorie din lume, contributori direcți la promovarea istoriei, obiceiurilor, tradiţiilor şi culturii tuturor naţiunilor. Din delegaţia prezentă la Târgu-Jiu au făcut parte jurnalişti din Italia, Spania, Estonia, Serbia, Bulgaria, Belgia, Slovacia, Rusia, SUA, Canada, preşedintele Comisiei ,,Golden Apple”, reprezentanţi ai asociaţiilor de promovare din Prahova şi Bucovina şi reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România. La momentul derularii acestei manifestari, FIJET România era condusa de Victor Rădulescu, iar la momentul primirii distincției FIJET se află sub conducerea lui Marian Constantinescu. O predare de ștafetă care obligă!

Români de pretutindeni, din țară sau dincolo de marginile ei: veniți la Târgu Jiu să pipăiți cu mâinile voastre moștenirea lăsată de Brâncuși! Aduceți-vă și copii și arătați-le că au de ce să fie mândri.

Acum aveti un motiv în plus să o faceti! Axa monumentală Brâncuşi din Târgu-Jiu, matrice a românității noastre, a intrat în circuitul valorilor de patrimoniu universale și va purta numele României în lume!

Articol scris de Adriana Caranfil
www.aquiahora.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *