Destinaţii de legendă Fără categorie Promovate Stiri din turism

Dragomirna – Premiul Europa Nostra 2014 pentru conservare

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat câștigătorii Premiilor Uniunii Europene 2014 pentru patrimoniul cultural / Premiilor Europa Nostra. Cele 27 de proiecte laureate, alese dintre 160 de proiecte nominalizate din 30 de țări, au avut realizări remarcabile în patru domenii: conservare, cercetare, contribuții exemplare, educație, formare și sensibilizare a publicului. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la data de 5 mai, la Burgtheater din Viena, sub patronajul președintelui Austriei, Heinz Fischer. Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret și tenorul Plácido Domingo, președinte al Europa Nostra, vor înmâna împreună premiile. Șase dintre câștigători vor primi titulatura de laureați ai Marelui Premiu, fiind recompensați cu 10.000 de euro fiecare, iar unul dintre ei va primi Premiul Publicului, în urma votului online organizat de Europa Nostra. Concomitent cu celebrarea excelenței în activitățile legate de patrimoniul cultural, Premiul UE urmărește să promoveze o înaltă calitate a competențelor și a standardelor de conservare.

„Aș dori să felicit călduros câștigătorii din acest an și echipele lor, care, prin pasiunea și devotamentul de care au dat dovadă, au constituit o adevărată sursă de inspirație. Patrimoniul Europei este unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care le avem. El creează punți între trecut și prezent, promovează creșterea economică, favorizează incluziunea socială și stimulează turismul. Însă multe dintre aceste opere de artă și ingeniozitate umană, care au transmis frumosul de-a lungul secolelor, sunt din ce în ce mai fragile. Supraviețuirea lor depinde de investițiile pe termen lung în conservare și întreținere. Sunt încântată de faptul că noul nostru program Europa creativă va continua să sprijine acest premiu, precum și multe alte inițiative transnaționale, și că patrimoniul cultural va continua să beneficieze de fonduri substanțiale din partea UE, din diferite surse, inclusiv din fondurile regionale și de cercetare”, a afirmat comisarul Vassiliou.

„Realizările din acest an demonstrează că, în pofida unei situații economice dificile, proiectele de patrimoniu pot mobiliza talente și pasiuni, obținând sprijin din surse publice și private. Grație priceperii, angajamentului și generozității acestor persoane, numeroase situri istorice au fost readuse la viață, înfrumusețând și îmbogățind viețile multora dintre noi. Sper ca parteneriatul nostru cu Comisia Europeană să devină mai rezistent și să aibă un impact mai mare, răspândind și mai departe excelența europeană în domeniul patrimoniului”, a adăugat Plácido Domingo.

Câștigătorii premiilor din 2014 (în ordine alfabetică, pe țări)

Categoria 1 — Conservare

▪ Horta Museum, Bruxelles, BELGIA

▪ Home for Cooperation: Centrul educațional din zona tampon din Nicosia, CIPRU

▪ Biblioteca Bardensis, Barth, GERMANIA

▪ Basilica Palladiana, Vicenza, ITALIA

▪ Teatro Sociale, Bergamo, ITALIA

▪ Casele din Walser: Conservarea arhitecturii tradiționale în Alagna Valsesia, ITALIA

▪ Abbotsford: Casa lui Sir Walter Scott, Melrose, MAREA BRITANIE

▪ Vila Hovelsrud, Insula Helgøya, Nes på Hedmarken, NORVEGIA

▪ Drumul istoric pe liniile de forturi de la Torres Vedras, Lisabona, PORTUGALIA

▪ Mănăstirea Dragomirna, frescele din secolul XVII, Suceava, ROMANIA

▪ Programul pentru cooperativele vinicole, Catalonia, SPANIA

▪ Peisajul istoric din jurul vechilor livezi de măslini de la El Sénia, SPANIA

▪ Podul roman, Poarta podului, Turnul Calahorra și zonele învecinate, Cordoba, SPANIA

Categoria 2 — Cercetare

▪ Construcția romană cu arce de boltă, Peloponez, GRECIA

▪ Grădinile Castelului Transilvan, Budapesta, UNGARIA

▪ Van Dyck în Spania, Madrid, SPANIA

Categoria 3 — Contribuții exemplare

▪ Societatea memorială Gustav Klimt, Viena, AUSTRIA

▪ Asociația peisagistică Kempens, Putte, BELGIA

▪ Asociația Iubilantes, Como, ITALIA

Categoria 4 — Educație, formare și sensibilizare

▪ Patrimoniul cultural fără frontiere,tabere de restaurare la nivel regional, Tirana, ALBANIA

▪ Tranziție: De la un oraș ruginit la un nou Miskolc, UNGARIA

▪ The Coen Case, Hoorn, OLANDA

▪ Programul radio „Întâlniri cu patrimoniul”, Lisabona, PORTUGALIA

▪ Shaping 24: Promovarea patrimoniului în Norwich și Ghent, MAREA BRITANIE și BELGIA

Se atribuie Premii Europa Nostra și unor proiecte din două țări europene care nu participă la Programul „Cultura” al UE (2007-13):

▪ Conservarea sălilor Agate de la Țarskoe Selo, St Petersburg, RUSIA

▪ Conservarea navelor cu aburi din Belle Époque, Lacul Geneva, Lausanne, ELVEȚIA

▪ Cercetare – Arhitectura monastică din secolul VIIîn Caucazul de Sud, Moscova, RUSIA

Context

Câștigătorii din acest an ai concursului „Premiul european pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra” se alătură celor 360 laureați recunoscuți de Comisia Europeană și Europa Nostra începând cu 2002. Juriile de specialiști independenți din întreaga Europă evaluează proiectele nominalizate în cele patru categorii: conservare; cercetare; contribuții exemplare; educație, formare și sensibilizare a publicului. Toți câștigătorii primesc o plachetă sau un trofeu. Fiecare dintre cei șase câștigători ai „marelui premiu” primește, în plus, câte 10.000 de euro.

Premiile sunt susținute prin programul UE „Cultura”, care a investit aproape 40 de milioane de euro în cofinanțarea proiectelor de patrimoniu între 2007 și 2013. Există și alte programe UE care au oferit sprijin în aceeași perioadă: FEDR a alocat 6 miliarde de euro pentru protecția și conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea infrastructurii culturale și sprijinirea serviciilor culturale de tipul școlilor de meserii și al educației artistice și în domeniul patrimoniului. Programele UE de cercetare și dezvoltare tehnologică au furnizat o sumă suplimentară de 150 milioane de euro pentru patrimoniul cultural începând cu 1998.

Noul program Europa Creativă , cu un buget de aproape 1,5 miliarde de euro pentru următorii șapte ani (cu 9% mai mare decât în anii precedenți) va continua să sprijine proiectele de cooperare transnațională în domeniul patrimoniului.

În afară de valoarea intrinsecă, patrimoniul cultural aduce și o contribuție semnificativă la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică. Investițiile în conservarea patrimoniului cultural realizate de organismele publice și private totalizează o sumă estimată la 5 miliarde de euro pe an. Cifrele publicate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arată că 40% din turismul mondial are o fațetă culturală. De asemenea, patrimoniul cultural este o resursă-cheie pentru dezvoltarea durabilă și coeziunea socială.

Europa Nostra – Vocea patrimoniului cultural din Europa este o mișcare cetățenească din ce în ce mai importantă, care promovează păstrarea patrimoniului cultural și natural european. Cu vasta sa rețea paneuropeană de membri (organizații și persoane fizice), asociați și parteneri, Europa Nostra reprezintă un lobby foarte puternic pentru patrimoniul cultural. De asemenea, ea organizează campanii de salvare a monumentelor, a siturilor și a peisajelor valoroase aflate în pericol. În 2013, Europa Nostra și-a celebrat cea de-a 50-a aniversare.

Ceremonia de decernare a premiilor pentru 2014 organizată la Viena face parte din Congresul anual al Europa Nostra European Heritage Congress, care va avea loc sub patronajul președintelui Austriei, Heinz Fischer. Comisia Europeană, reprezentanța sa în Austria, Ministerul federal al artelor și culturii din Austria, Stiftung fürst Liechtenstein, Erste Stiftung și radioteleviziunea publică națională austriacă ORF se numără printre partenerii Congresului 2014.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *