Promovate TURCIA, pe gustul meu

Dalyan – vestigii antice, specii protejate şi SPA

Vestigii antice, specii protejate şi tratamente pentru frumuseţe. Pe coasta de sud-vest a Turciei, între Fethyie şi Marmaris, te aşteaptă un miracol – parte dăruit de natură, parte făurit de om. Fie că ai ales să îţi petreci sejurul într-una dintre aceste două staţiuni, fie că te afli chiar mai aproape, în vreunul dintre pitoreştile sate-staţiuni de pe malul Lacului Sülungür, nu ezita să te îmbarci pentru o călătorie până la Plaja Ţestoaselor, cea care a fost votată, în 1995, drept una dintre cele mai frumoase din lume, o fâşie de pământ care desparte apa dulce a deltei de cea sărată a Mării Mediterane.

Această prezentare necesită JavaScript.

MONUMENTELE LYCIENE. Călătoria între plauri şi stuf îţi dezvăluie o altă faţă a Turciei tradiţionale… Vei observa, de exemplu, cum o turcoaică nu tocmai tânără, cu capul acoperit de abia îi zăreşti ochii, cu cămaşă din pânză albă înflorată discret şi şalvari tradiţionali, trage la rame, în barca al cărei pasager este un bătrân turc care priveşte înainte, fără nici un fel de emoţie care să-i tresară pe chip.
Vei putea să te opreşti la pescarii de raci de Dalyan, cu carapace albastră, iar pentru câteva lire turceşti poţi să guşti din racii pregătiţi pe grătar, chiar în barcă. Şi, cu siguranţă, vei fi copleşit de frumuseţea mormintelor lyciene, săpate în stâncă, la înălţime. Unii le vor vedea acolo, la Dalyan, pentru prima dată. Altora le vor fi familiare, căci le-au mai văzut, poate, la Fethyie sau la Tlos… Poate unii vor îndrăzni chiar să le compare cu monumentul încă mai impunător, de la Petra, din Iordania.
ŢESTOASELE. Dar fără îndoială mult aşteptat va fi popasul pe panglica îngustă de nisip dintre deltă şi mare. Dacă apa este destul de caldă şi dacă te nimereşti în intervalul de timp potrivit, vei vedea vestitele ţestoase caretta-caretta, venite pe ţărm pentru a-şi depune ouăle. Fiecare ţestoasă depune circa 100-150 de ouă, de trei ori pe an, însă numai 3% vor ajunge la maturitate.
Pentru a le proteja, pe plajă locurile consacrate pentru depunerea ouălor sunt marcate cu sfori, iar dacă intri pe teritoriul lor, amenda este destul de mare.

Terapii naturale

În Delta Dalyanului există tot felul de „cotloane” pline de surprize. Între altele, un mic ştrand unde poţi beneficia de două tipuri de terapii naturiste: o baie într-un bazin cu apă caldă, sulfuroasă, sau tratament cu nămol natural. În mica piscină, unde abia de încap 15-20 de persoane, nu se recomandă să intri dacă ai probleme cardiace şi, oricum, nu e bine să stai mai mult de zece minute.
În schimb, de „bălăcit” în noroi poţi să o faci cât vrei, mai ales dacă îţi doreşti o „cură de întinerire a pielii”. Nămolul gri-albăstrui, foarte fin (şi destul de puţin, căci trebuie să cauţi îndelung pe fundul bazinului, ca să aduni un pumn), are capacitatea să întindă pielea, după ce se usucă, şi să închidă ridurile fine.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *