Ştiri de turism la zi

Covasna: recordurile gastronomice din 2011

Un tort uriaş de cinci metri şi jumătate, o pâine secuiască de aproape 48 de kilograme şi un kortoskolacs lung de circa 15 metri sunt principalele recorduri gastronomice stabilite de locuitorii judeţului Covasna în anul 2011.

De la începutul acestui an, aproape lunar a avut loc câte un festival gastronomic, printre acestea numărându-se Parada cârnaţilor, festivalul apei minerale, festivalul cartofului, festivalul peştelui, al tocăniţelor la ceaun, festivalul vânătoresc, festivalul florilor comestibile şi festivalul soacrelor.

În primăvara acestui an, la Sfântu Gheorghe a fost preparat un tort uriaş, în lungime de cinci metri şi jumătate şi o greutate de 640 de kilograme, pentru care s-au folosit peste 2000 de ouă, 160 de kilograme de fructe, 200 de kilograme de frişcă naturală, 100 de kilograme de zahăr, făină şi ciocolată. Tortul a fost preparat de cofetarii firmei Diomarzipan SRL în cinstea aniversării a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Sfântu Gheorghe. Prima felie a fost tăiată cu o sabie de membrii legendarei trupe britanice Smokie, invitaţi să concerteze la Zilele oraşului.

Tot în luna mai, brutăria Dioszegi din Sfântu Gheorghe a copt o pâine uriaşă în greutate de 47,6 kilograme, preparată cu cartofi după o veche reţetă secuiască. În mod tradiţional, pâinea secuiască se coace pe vatră, cu lemne de fag, iar după ce se rumeneşte bine este bătută şi scuturată de coajă.

Diomarzipan SRL a obţinut anul acesta premiul I la Expoziţia internaţională GastroPan de la Târgu Mureş, iar brutăria Dioszegi a primit trofeul ‘Pâinea naţională a României’.

Tot anul acesta, în localitatea Ozun a fost preparat un kortoskolacs, adică un colac secuiesc învelit în zahăr ars, care a măsurat 15 metri.

În anii anteriori, cu ocazia unor sărbători locale, covăsnenii au mai preparat o ruladă de îngheţată în lungime de 111 metri, o ciorbă de păstrăv de 1.100 de litri, o limonadă de 300 de litri, un gulaş de fasole de o jumătate de tonă şi un bulz cu mămăligă şi brânză în lungime de 151 de metri, care este menţionat în Cartea Recordurilor. (AGERPRES)

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *