Text: Camelia Manea
Întâlnirea mea cu ceramica de Horezu este întotdeauna o poveste fascinantă despre nişte mâini vrăjite care modelează lutul migălos şi-i dau forme incredibile după un îndelung ritual al prelucrării şi arderii în cuptor – simbol ancestral al purificării! N-am să reiau povestea lutului ars, pentru că am mai spus-o şi cu alte prilejuri şi chiar îmi vin în minte momente plăcute, când am trăit emoţia de a înţelege spiritul lutului, esenţa miraculoasă a unui boţ de pământ care capătă viaţă datorită unor mâini fermecate… Citeste aici si aici
Anul acesta am acceptat invitaţia de a participa la a 42-a ediţie a ”Cocoşului de Hurez” pentru că am ştiut că va fi un adevărat festival internaţional, onorat de prezenţa unor reputaţi oaspeţi din Franţa, Grecia, Serbia, Moldova, alături de ceramiştii noştri din toate colţurile ţării… M-am bucurat deopotrivă şi pentru că am avut prilejul de a participa la un incitant simpozion dedicat ceramicii de Horezu.
O informare interesantă despre această ediţie de excepţie am primit din partea purtătorului de cuvânt al Primăriei din Horezu, dl. VasileBlidaru, căruia îi mulţumim pentru amabilitate:
TÂRGUL CERAMICII POPULARE
ROMÂNEŞTI “COCOŞUL DE HUREZ”
EDIŢIA a XLII-a 01 – 03 iunie 2012
Centrul ceramic Horezu a fost şi continuă sa fie un adevărat creuzet al creaţiei ceramice româneşti, păstrând elementele definitorii pentru vasele lucrate aici, iar prin infinita gamă a compoziţiilor cromatice şi decorative, conferind personalitate şi expresivităţi deosebite fiecărei piese în parte.
Povestea Târgului de ceramică, “Cocoşul de Hurez”, a început în vara anului 1971 pe malul bătrânului Alutus, atunci când organizatorii Festivalului de folclor, “Cântecele Oltului”, au avut harul să adauge la această sărbătoare a cântecului, dansului şi portului popular, sărbătoarea lutului, a lutului care prinde viaţă în mâinile fermecate ale meşterilor olari.
Din anul 1974, începând ce cea de-a IV-a ediţie, târgul este aşezat în vatra lui firească, la Horezu, sub umbra stejarilor seculari de pe platoul Treapt, reunind an de an meşteri ceramişti din toate centrele de olărit din ţară.
Târgul ceramicii populare româneşti, “Cocoşul de Hurez”, reprezintă un eveniment de primă mărime în calendarul anual al culturii naţionale, reunind la un loc creatori ceramişti şi meşteşugari din aproape toate regiunile României.
Sărbătoare cu ecouri naţionale şi internaţionale, “Cocoşul de Hurez” a ajuns în acest an la cea de-a XLII-a ediţie, eveniment organizat în cadrul proiectului „Cocoşul de Hurez – bastion al perenităţii ceramicii tradiţionale româneşti” finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Desfăşurată în perioada 01 – 03 iunie, marea sărbătoare de la Horezu, a devenit punctul de atracţie al judeţului Vâlcea. Organizatorii: Asociaţia „Depresiunea Horezu”, Primăria şi Consiliul local Horezu, Consiliul Judeţean Vâlcea, Casa de cultură “Constantin Brâncoveanu” Horezu şi Asociaţia Meşterilor Populari „Cocoşul de Hurez” au avut grijă ca, şi în acest an, evenimentul să trezească interesul meşterilor olari din toată ţara, dar şi al vizitatorilor şi personalităţilor invitate la manifestare. Târgul, ca de fiecare dată, şi-a propus păstrarea identităţii naţionale şi protejarea moştenirii culturale, dar şi promovarea tradiţiilor strămoşeşti în spaţiul european.
Evenimentul din acest an a adunat peste 90 de meşteri populari ceramişti din toate marile centre de ceramică din ţară: Baia Mare – Maramureş, Corund, Odorheiul-Secuiesc şi Miercurea Ciuc – Harghita, Oboga, Româna şi Balş – Olt, Şişeşti – Mehedinţi, Curtea de Argeş – Argeş, Braşov şi, bineînţeles, din Vlădeşti, Lungeşti şi Horezu din judeţul Vâlcea.
Pentru prima dată în istoria târgului, la această ediţie au fost prezenţi cu standuri proprii ceramişti din Republica Moldova (Bîlbă Ştefan şi Iabinschi Tatiana), Grecia (Magdalini Rodion) şi Serbia (Bojko Stankovic şi Djordjevic Velimir), precum şi reprezentanţi ai asociaţiei ceramiştilor din Franţa (Paul Julien).
Arta populară tradiţională românească a fost reprezentată de peste 40 de alţi meşteri populari din judeţele Alba, Argeş, Bistriţa Năsăud, Braşov, Constanţa, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureş, Prahova, Olt, Sibiu, Timiş şi Vâlcea, care au expus şi au prezentat publicului vizitator frumoase lucrări confecţionate manual: ţesături, cusături, marame şi costume populare, covoare olteneşti, pielărie, împletituri din răchită, papură şi alun, pandative, obiecte din sticlă, sculptură, încrustaţii şi cioplituri în lemn şi scoarţă de copac şi altele.
La festivitatea de deschidere din ziua de 01 iunie a fost prezent Preşedintele Senatului României, domnul Vasile Blaga, Prefectul judeţului Vâlcea, domnul Mircea Nadolu, cei doi vicepreşedinţii ai Consiliului Judeţean Vâlcea, domnul Romulus Bulacu şi domnul Dumitru Persu, senatori şi deputaţi de Vâlcea; Laurenţiu Coca, Samoil Vîlcu şi Aurel Vlădoiu, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate de la nivelul judeţului Vâlcea, consilieri judeţeni şi locali, ceramişti, membrii juriului format din oameni de cultură şi artă, reprezentanţi ai mass-media, numeroşi vizitatori. Pe parcursul desfăşurării târgului, expoziţia de ceramică a fost vizitată de Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, domnul Eduard Hellvig, precum şi de alte personalităţi politice de la nivel naţional şi judeţean.
Târgul „Cocoşul de Hurez” din acest an a găzduit un eveniment deosebit de important; semnarea Acordului de cooperare şi înfrăţire dintre oraşul Horezu şi oraşul Skopelos din Grecia, o insulă unde, tradiţia ceramicii negre este la fel de bune păstrată ca şi la Horezu. Cei doi primari, Constantin Niţu şi Georgios Michelis, au pus bazele acestui acord la Târgul de Turism al României din primăvara acestui an, într-un timp relativ scurt, acordul fiind avizat de Ministrul Afacerilor Externe şi Ministrul Administraţiei şi Internelor.
Simpozionul cu tema „Cocoşul de Hurez – bastion al perenităţii ceramicii tradiţionale româneşti” s-a bucurat de un deosebit interes din partea ceramiştilor, a oamenilor de cultură şi artă, a cercetătorilor în domeniul tradiţiilor, precum şi a reprezentanţilor unor organizaţii neguvernamentale, cu toţii recunoscând valoarea ceramicii de Horezu, dar şi a ceramicii unor alte centre tradiţionale participante la târg.
Pe scena amenajată în Campingul „Stejari”, în incinta târgului, a concertat vineri seara trupa rock condusă de concetăţeanul nostru, Ionică Marinescu, prezentator la Radio România Actualităţi, urmat de un recital al cunoscutului cantautor Ducu Bertzi. Sâmbătă au evoluat formaţiile artistice: „Rapsodia vâlceană” din Rm. Vâlcea – Vâlcea, „Moştenitorii” din Pietrari – Vâlcea, „Mioriţa” din Vaideeni – Vâlcea, „Pomul Vieţii” din Balş – Olt, „Cheile Olteţului” din Polovragi – Gorj, „Izvoraşul” din Almaşul Mare – Alba şi Şcoala de artă „Belle-Arte” din Rm. Vâlcea. În cadrul spectacolului, şi-au mai dat concursul soliştii: Cristina Mateiaşi, Teodora Tănasie şi Georgiana Ureche.
Duminică, într-un cadru amuzant, s-a desfăşurat concursul de amatori „Strâmbă Roată”, peste 100 de participanţi înscrişi pe trei categorii de vârstă, încercându-şi priceperea şi talentul în modelarea unor obiecte. Celor mai talentaţi, un juriu format din profesionişti, le-a acordat premii în bani.
„Cocoşul de Hurez” din acest an a strălucit din nou. Cei peste 9.000 de vizitatori care au trecut în cele trei zile prin faţa standurilor, s-au bucurat de frumuseţea vaselor de lut, de măiestria meşterilor, de diversitatea formelor şi culorilor, fiecare plecând acasă cu cel puţin un obiect care să-i amintească de judeţul Vâlcea, de minunata zonă a Horezului şi de oamenii săi, mulţi fiind vizitatori fideli, încă de la primele ediţii.
Când spunem că această ediţie a Târgului ceramicii populare româneşti „Cocoşul de Hurez” a fost una reuşită, avem în vedere numeroasele articole apărute în presa judeţeană, regională şi naţională care au prezentat pe larg evenimentul, scoţând în evidenţă necesitatea continuităţii acestei sărbători tradiţionale, reprezentative pentru România, pentru judeţul Vâlcea şi oraşul Horezu.
Una din componentele de bază ale târgului, o reprezintă concursul de creaţie şi de păstrare a tradiţiei şi autenticităţii meşteşugului. Numeroşii meşteri care s-au înscris la concurs, au prezentat creaţiile lor unui juriu compus din specialişti şi cunoscători ai artei populare tradiţionale. Juriul compus din: Preşedinte: Prof. Dr. Mihai Oroveanu – Directorul Muzeului de Artă Contemporană Bucureşti şi membrii: Cercetător ştiinţific Dr. Corina Mihăescu, Prof. Univ. Dr. Irina Oberlander Târnoveanu, Prof. Univ. Dr. Ing. Dan Lungu, Drd. Florin Epure, maestrul ceramist Stelian Ogrezeanu şi Arhit. Richard Edwuards, au analizat fiecare creaţie înscrisă în concurs şi au acordat următoarele premii:
Marele Premiu „Cocoşul de Hurez” – acordat de Primăria oraşului Horezu a revenit ceramistului:
GIUBEGA SORIN din Horezu – judeţul Vâlcea
Premiul I – acordat de Asociaţia „Depresiunea Horezu” a revenit ceramistului:
EUGEN PĂTRU din Vlădeşti, judeţul Vâlcea
Premiul II – acordat de Asociaţia „Depresiunea Horezu” a revenit ceramistului:
GÎRBOVAN GHEORGHE din Şişeşti, judeţul Mehedinţi
Premiul III – acordat de Asociaţia „Depresiunea Horezu” a revenit ceramistelor:
ŢAMBREA ELENA din Horezu, judeţul Vâlcea
OLARU VASILICA din Horezu, judeţul Vâlcea
Menţiuni – acordate de Primăria oraşului Horezu
VICŞOREANU EUFROSINA din Horezu, judeţul Vâlcea
TRUŞCĂ ŞTEFAN din Oboga – Româna, judeţul Olt
SITAR CORNEL din Baia Mare, judeţul Maramureş
MATHE DENES din Corund, judeţul Harghita
Obiectele colecţionate pentru concurs, au fost predate Casei de Cultură
„Constantin Brâncoveanu” Horezu pentru a fi expuse în Galeria de artă populară contemporană, care prezintă, după patru decenii de la înfiinţare, câteva mii de exponate unicat din cele mai reprezentative centre de olărit din România. La fiecare ediţie se adaugă noi obiecte, donate de participanţii la târg, actualizându-se astfel, an de an, tabloul evoluţiei ceramicii româneşti, mutaţiile ce s-au produs în tehnica de prelucrare a lutului, diversitatea formelor şi a motivelor şi nu în ultimul rând, evoluţia personalităţii artiştilor.
Mulţumim sponsorilor noştri: BRD ROMÂNIA, S.C. DIGITAL CABLE SYSTEMS SA Bucureşti, S.C. URBAN S.A. Rm. Vâlcea, CONSUM COOP Horezu, S.C. DIANA SRL Rm. Vâlcea, S.C. NORMANDIA SERVICE SRL Horezu şi S.C. OBADĂ TRANS SRL Horezu, care, prin contribuţiile lor financiare, au făcut posibilă organizarea şi desfăşurarea a încă unei ediţii de succes.
\S-a închis o ediţie, urmează multe altele în anii care vin. Suntem convinşi că viitoarele ediţii vor beneficia de aceeaşi participare masivă a creatorilor de frumos, iar în faţa publicului vizitator vor fi prezentate creaţii care să ne reprezinte şi să transmită generaţiilor care vin, tradiţiile de veacuri ale poporului român.
CONS. ASIST. RELAŢII CU PUBLICUL PRIMĂRIA HOREZU,
VASILE BLIDARU
FOTO: Conf. univ. dr. Camelia Manea