Promovate Sfaturi de vacanţă

5 uleiuri esențiale – arme contra țânțarilor, în timpul vacanței

V-ați făcut bagajul de vacanta? Dacă da, cu siguranță v-ați pregătit și remediile anti-țânțar. Uleiuri esențiale!

Or fi având insectele astea un rol important în menținerea ciclului vital, dar sunt extrem de enervante și chiar periculoase pentru sănătatea noastră. De exemplu țânțarii sunt purtători ai unor boli periculoase, ca virusul West Nile, febra Zika și o serie de alte afecțiuni înfricoșătoare, iar muștele sunt cunoscute pentru faptul că transmit mai mult de 100 de agenți patogeni care pot provoca boli, inclusiv holera, tifoida, tuberculoza și dizenteria. De aceea mulți oameni recurg la creme sau spray-uri chimice pentru a scăpa de mușcăturile insectelor. Din păcate, pe lângă faptul că au un miros foarte neplăcut și puternic, acestea pot dăuna persoanelor alergice. Mai mult chiar, au efecte dăunătoare asupra mediului. Vinovată de acest lucru se face substanța chimică folosită în multe dintre soluțiile de respingere a insectelor – Dietiltoluamid. DEET este un compus chimic cu efect asupra diferitelor specii de insecte. El acționează asupra dăunătoarelor prin blocarea organelor de detectare a mirosului sau gustului. Astfel, insectele nu mai pot detecta acidul lactic sau dioxidul de carbon, prin care ele descoperă victimele donatoare de sânge. Partea rea e că Dietiltoluamidul poate declanșa la unele persoane reacții alergice.

Cele mai sensibile sunt femeile gravide, cele care se află în perioada alăptatului și copii până la vârsta de 2 ani. DEET-ul a fost dezvoltat de armata americană în timpul celui de-al doilea război mondial pentru respingerea țânțarilor, căpușelor, puricilor și a unor tipuri de muște. Chiar dacă Environmental Protection Agency (Agenția pentru Protecția Mediului) a aprobat la sfârșitul anilor 1990 utilizarea acesteia, informațiile recente au sugerat că Dietiltoluamidul ar putea afecta negativ sănătatea noastră. DEET-ul irită în mod normal ochii și mucoasele, în cazuri foarte rare (1 la 100 de milioane) poate irita pielea și declanșa accese epileptice. Poate provoca insomnii, tulburări de concentrare sau tulburări psihice. Iată de ce este mai bine să evităm insecticidele chimice. Dar cum să ne protejăm altfel de insecte, veți întreba. În primul rând, prin curățenie și ”sigilarea” locuinței. Iar dacă sunteți în aer liber, vă pot fi de mare ajutor aceste uleiuri esențiale.

Uleiul de lămâie

Uleiul de lămâie are proprietăți antifungice, insecticide, antiseptice și antiinflamatoare. Aceste proprietăți fac din el un ulei esențial extraordinar multifuncțional, pe care ar trebui să-l aveți mereu la îndemână. Ucide bacteriile, ameliorează durerile și, printre altele, îndepărtează insectele. Este deosebit de bun pentru respingerea puricilor, muștelor și țânțarilor. Insectele nu pot suporta mirosul de lămâie. Una dintre cele mai bune metode de a profita de aceasta este să încălziți o jumătate de cană de apă și să adăugați în jur de 20 – 25 de picături de ulei de lămâie. Puneți totul într-o sticlă pulverizatoare și stropiți toate ușile, ferestrele și suprafețele infestate. Puteți, de asemenea, să-l utilizați pentru a scăpa de acele muște mici de fructe care intră ușor în casă, camera de hotel sau în cort, făcându-și loc prin orice crăpătură. Acest amestec nu numai că va respinge dăunătoarele, dar va conferi și un miros plăcut de citrice proaspete.

Uleiul de mentă

Aroma curată de mentă este mult mai bună decât mirosul chimic al DEET și servește și ca insecticid natural care respinge țânțarii, furnicile, puricii, păianjenii, muștele și chiar șoarecii. Chiar și larvele mor la 24 de ore după expunerea la o soluție de ulei de mentă și apă. Există o serie de modalități prin care puteți utiliza uleiul de mentă ca agent de respingere a dăunătorilor. Pulverizați puțin ulei de mentă pe bile sau tampoane de bumbac și plasați-le strategic în jurul casei sau zonei de odihnă, în special în acele locuri unde aceste creaturi s-ar putea ascunde, cum ar fi spatele dulapurilor și sub chiuvete. Va trebui să le schimbați o dată-n săptămână sau mai des, dacă acestea și-au pierdut mirosul. De asemenea, puteți face un spray de mentă prin adăugarea a aproximativ cinci picături de ulei esențial în apă într-o sticlă pulverizatoare și stropiți cu această soluție în jurul locului de odihnă. O puteți folosi și în grădină, pentru a scăpa de insectele nedorite.

Ulei de eucalipt

Pomul de eucalipt este un copac veșnic verde care se găsește în Australia. În timp ce oferă un suport nutrițional deosebit pentru fauna sălbatică, acele uleiuri esențiale extrase din frunzele sale au și proprietăți medicinale puternice. Probabil că l-ați văzut în componența unor medicamente contra tusei sau durerilor în gât. Ați știut oare că poate fi folosit și ca insecticid? Eucaliptul este eficace datorită aromei sale puternice, necunoscute, din această cauză fiind adesea perceput de insecte ca periculos. Multe dintre ele chiar mor la contactul cu uleiul de eucalipt. Cum să-l utilizați? Combinați o linguriță de ulei de eucalipt cu o jumătate de linguriță de detergent lichid și două cești de apă într-o sticlă pulverizatoare. Agitați bine și aplicați pe plante sau în locurile populate de insecte, repetând o dată la fiecare trei zile, până când infestația a dispărut. Soluțiile pe bază de uleiuri esențiale își dovedesc încă o dată eficacitatea!

Ulei de arbore de ceai

Acest ulei este o minune – antibiotic, antifungic, antiseptic, expectorant și antiviral. Deși este adesea folosit pentru a inhiba infecțiile virale și bacteriene, poate fi utilizat și pentru distrugerea insectelor, deoarece are proprietăți antiparazitare. Este eficient împotriva căpușelor, țânțarilor, furnicilor, păianjenilor etc. Puteți să-l utilizați în același mod ca și uleiul de mentă, pulverizându-l pe bile de bumbac, pe care să le plasați în diferite colțuri ale casei de vacanță, pentru a ține dăunătorii la distanță. O altă variantă, amestecați câteva picături într-o sticlă cu apă și pulverizați pe corp pentru a împiedica țânțarii să se apropie de dumneavoastră. Dacă aveți tomberoane cu gunoi în exterior, acestea pot fi o atracție majoră pentru muște. Și aici vă este de ajutor uleiul de arbore de ceai. Pulverizați părțile laterale ale porțiunilor superioare ale lăzii și muștele vor dispărea ca prin minune. Dacă v-a fost infestat patul, pulverizați cu această soluție în jurul lui, dar și pe salteaua afectată, apoi spălați lenjeria de pat la temperatua cea mai mare. La clătire adăugați câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai și problema s-a rezolvat!

Nu-i așa că v-am convins să folosiți uleiuri esențiale, de acum înainte?

Te-ar putea interesa și Rozmarinul, lavanda şi stresul

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *