De la escaladarea munților, până la un salt cu parașuta sau întâlnirea zorilor pe malul mării, sezonul de vacanță oferă oportunități fantastice pentru fotografii originale. Dar ești întotdeauna mulțumit de fotografiile tale? Din păcate, unele momente importante și interesante se pot pierde din cauza neprofesionalismului celui care fotografiază. Și cum majoritatea dintre ”fotografi” sunt doar amatori în acest domeniu sau nu dispun de o imprimantă de calitate, se pot confrunta cu câteva provocări, care le strică pozele de vacanță. Iată cele mai des întâlnite greșeli pe care ar trebui să le evitați atunci când faceți fotografii.
-
Nu sunteți pregătit
Dacă nu planificați din timp, v-ați putea trezi fără aparatul de fotografiat la îndemână, pierzând astfel șansa de a imortaliza momente unice din vacanța voastră. Trebuie să vă asigurați că bateriile camerei sunt încărcate complet și că aveți suficient spațiu pe cartela de memorie. Perfect ar fi să vă aprovizionați cu baterii suplimentare și încă o cartelă, pentru orice eventualitate. Camera trebuie să fie setată potrivit anturajului în care veți merge.
-
Iluminarea nepotrivită
Vacanțele sunt momente perfecte pentru a ieși din casă, pentru a vă bucura de lumina soarelui, la propriu și la figurat. Filmarea în soare este un mod creativ de capturare a fotografiilor. Astfel se produce o ”aprindere” a lentilei care, în loc să deterioreze fotografiile, poate produce rezultate spectaculoase. Totuși trebuie să fiți atenți la setările aparatului. Dacă obiectivul e concentrat pe întreaga imagine, fața personajului din prim-plan va ieși întunecată. Deci este important să focusați obiectivul pe ceea ce vreți să scoateți în evidență. O altă modalitate excelentă de evitare a siluetelor este utilizarea unui blitz extern.
-
Fotografii neclare
În timpul sezonului de vacanță este foarte multă agitație și aglomerație. De aceea, adesea, fotografiile ies neconcentrate. De exemplu fotografierea în mașină: aparatul foto poate fi ușor păcălit să se concentreze asupra subiectului greșit, ducând la imagini neclare. Încercați să apăsați pe butonul declanșatorului camerei foto doar pe jumătate, pentru a face camera să-și blocheze focalizarea pe subiectul dumneavoastră. Apoi apăsați butonul până la capăt. La fel vă poate ajuta și mărirea vitezei de declanșare, ca să nu aibă timp obiectivul să se distragă pe un alt subiect în mișcare. Un alt lucru pe care îl puteți face pentru a evita fotografiile neclare este să vă asigurați că aparatul foto este stabil, adică e fixat bine. Utilizați un trepied, dacă este posibil. Dacă nu, poziționați-vă astfel încât brațele să se sprijine pe ceva solid (o masă sau o piatră mare, de exemplu).
-
Fotografii încărcate
Adesea vreți să surprindeți într-o singură fotografie tot ce vede ochiul dumneavoastră. Astfel rezultă o imagine extrem de grea și aglomerată. Pentru fotografia de vacanță s-ar potrivi abordarea „mai puțin este mai mult”. Focusare pe un singur obiect este trucul principal în eliminarea fundalurilor care distrag atenția.
-
Ignorarea detaliilor
Nu orice peisaj care vă atrage privirea se va transforma cu ușurință într-o fotografie convingătoare. Când ajungeți într-un loc anumit, anturajul, mirosurile, sunetul, căldura sau răcoarea din aer și emoțiile voastre la acel moment, se combină pentru a vă da o impresie de ansamblu. Treaba voastră ca fotografi este traducerea acelei impresii generale într-o fotografie. O greșeală des întâlnită, atunci când captați momente importante din timpul sejurului, este faptul că vă aflați prea departe de subiect. Aceste fotografii nu vor prezenta detalii și expresii, nu vor transmite emoția pe care ați simțit-o dumneavoastră. Apropiați-vă de personaj și ”umpleți” cadrul cât mai mult posibil. Acest lucru va contribui, de asemenea, la eliminarea distragerilor menționate mai sus.
În final, dacă aveți fotografii de vacanță cu care nu sunteți mulțumiți, nu apăsați imediat butonul de ștergere de pe camera dvs. digitală. Transferați imaginile pe computer și deschideți-le cu un software de editare a fotografiilor. Acesta vă permite să faceți ajustări în imagini, de la reglarea luminozității și contrastului unei fotografii, până la trunchiere și îndreptare. Puteți chiar să editați o fotografie care are prea multe distrageri, astfel încât numai punctul de focalizare să fie în culori, în timp ce restul imaginii va fi alb-negru. Jucați-vă în jur fotografiei și nu vă fie teamă să încercați lucruri noi.