Clue d’Aiglun – un aqualand în sălbăticie

Written by

SIMONA LAZAR
Un „aqualand” sălbatic, un amfiteatru natural pentru o vacanţă plină de aventuri, cu tobogane de apă, jacuzzi şi locuri ideale pentru diving construite nu de mâna omului, ci de „mama-Gheea”, în existenţa ei multimilenară…!
În Alpii Maritimi, la nici o jumătate de oră distanţă de coasta azurie care îi atrage ca un magnet pe milionarii în euro şi dolari, o altă Provenţă decât cea a lavandei te cheamă să te bucuri de cele mai frumoase cascade din Franţa, unele dintre cele mai frumoase din lume. La nord de Cannes, de golful cu yachturi de lux şi de îmbietoarea Croisette pe care, la ceas de vară, se plimbă vedetele lumii de celuloid, ai parte de ceva mai spectaculos încă: peisaje tulburătoare, cu urcuşuri şi coborâşuri obositoare, dar care îţi cresc brusc adrenalina, chei înguste, ape învolburate, care cad majestuos în bazine cu apă limpede, rece ca gheaţa, numai bune pentru înot şi scufundări în într-o inimă de cristal… Poieni înconjurate de pini şi platforme netede de marmură, deasupra hăului, unde te poţi opri pentru un pic-nick aventuros – aceasta este oferta verii, în Clue d’Aiglun – cheile Aiglunului, râul puternic ca un zeu tânăr, care coboară năvalnic, pentru a se odihni, departe, în aval, între dealuri de lavandă.
Acolo, strecurându-te printre stâncile înguste, care fie formează bolţi de calcar deasupra creştetului tău, fie sunt atât de apropiate încât arborii de pe un mal şi de pe celălalt îşi împreunează crengile, închipuind un filtru verde-brun pentru lumină; acolo şi numai acolo înţelegi, dintr-odată, cum se va simţit Iona înghiţit de chit, cum a alunecat pe toboganul gâtului uriaşei balene, cum se va fi simţit în adâncul pântecelui ei.
Ei, dar metafora nu e deloc întunecată, în Clue d’Aiglun! De temeri, de adrenalină, te poţi „spăla”, la propriu, în limpezile lacuri de munte, piscine perfecte, croite de Mama-Natură. Apoi, curăţat, înnoit, lăsând soarele să coboare spre apus, te îndrepţi la pas, pe cărările tivite cu plante aromatice sălbatice, în sunetul „cimpoaielor” de greieri, către primul loc de popas, întinzându-ţi cortul la piciorul superbului pod medieval pe care hărţile ţi-l indică sub numele de Pont de Cerise. Nu e nici un cireş prin preajmă, doar o lună mare, ca un fruct al nopţii, se pregăteşte să se pârguiască pe cer…

Cazare puteţi găsi în Aiglun, Digne les Baines sau în Château Arnoux, Peyrous, Sisteron, localităţi situate la o distanţă de până în 10-15 km de cheile (canionul) râului Aiglun, în vile, mici hoteluri cochete sau la căsuţe, cu preţuri variind între 20 euro şi 45 euro pe noapte.

,