Provence

Negresco: Legenda Coastei de Azur

negresco

Hotel Negresco, pe Coasta de Azur. Impozantul edificiu numit, adeseori, simplu: „Le Palace” (palatul) este unul dintre simbolurile Nisei.

Promenade des Anglais, numărul 37. În acest punct privilegiat cu o vedere excepţională la Golful Îngerilor se găseşte Hotelul Negresco, cel construit înainte de primul război mondial de românul Henri Alexandru Negrescu. Nu este acum vremea pentru o istorie a mult-încercatului hotel, dar ar trebui să spunem că anii de glorie la care a râvnit creatorul său nu s-au încheiat.

COCOŞUL GALIC ŞI GASCONUL. După ce în „epoca Augier”, Negresco a fost inclus în foarte selectiva listă „The Leading Hotels of the Wolrd”, restaurantul „Chantecler” şi-a pus şi el o strălucitoare stea Michelin pe firmament. La Chantecler, restaurantul de marcă al Hotelului Negresco, întâlnim o decoraţie în stil regence, cu somptuoase sculpturi în lemn datând din secolul al XVIII-lea şi cu o ambianţă rafinată, care se pretează la degustarea bucătăriei contemporane şi creative a lui Jean-Denis Reubland, 35 de ani, chef-executive al echipei de bucătari. Echipă care seamănă cu una de handbal înainte de a intra pe teren, numai că acel îndemn „Jucăm şi câştigăm!” e înlocuit cu „Oui, Chef!”, formulă rostită atunci când Jean-Denis anunţă lansarea unei noi comenzi.

Chantecler, a cărui emblemă e norocosul cocoş medieval francez care scapă de fiecare dată vulpoiului Renart, are clienţi de toate naţionalităţile şi tocmai de aceea meniurile sale se supun exigenţelor internaţionale. Însă, aşa cum mărturiseşte tânărul bucătar-şef, totul e inspirat din gastronomia şi tradiţiile provensale, bogate în arome care vin atât dinspre legumele şi fructele proaspete, cât şi din minunatul buchet de „herbes des Provence”.

DUPĂ SEZON. Într-un meniu care se schimbă în ritmul în care se rotesc anotimpurile, există însă câteva preparate care persistă: o minunată langustină servită alături de un mirepoix de legume sau un delicios foie gras cu cireşe şi jeleu de mere verzi, or, de ce nu?, un porumbel umplut cu ficat de gâscă şi pus la copt după ce a fost învelit într-un strat de argilă… Filosofia restaurantului, aşa cum ne-o descrie Jean-Denis Rieubland, încoronat, în 2007, cu titlul de „Meilleur ouvrier de la France” şi câştigătorul Trofeului Escoffier, în 2005, este: ingrediente de bază de calitate, respectul pentru sezonul optim al legumelor şi fructelor, respectul pentru produsul final. Gascon din stirpea lui d’Artagnan, acest bucătar care tace şi face, admirat şi respectat în careul magic al bucătăriei. Ambiţia lui? Normal, o nouă stea Michelin la Chantecler!

Anul magic 1905

O dorinţă magică în seara de Crăciun! Aşa ar putea începe însuşi Henri Negresco povestea hotelului care îi poartă numele. De Crăciun, în 1905, la Casino Muncipal din Nisa avea loc dineul organizat de Negresco pentru… Rockfeller, Singer, Regina Amelie a Portugaliei. Conducându-i spre automobilele lor, Negresco s-a gândit: ce-ar fi dacă într-o zi ar găzdui toate aceste personalităţi sub acoperişul propriului hotel, care ar putea fi un corolar al luxului şi rafinamentului. Visa. Totul avea să devină realitate, cu ajutorul constructorului de automobile A. Darracq, care i-a împrumutat banii, al arhitectului Edouard Niermans, al lui Gustave Eiffel care i-a proiectat celebra cupolă.

Marea Inaugurare a Palatului Negresco a avut loc în anul 1913. Un an mai târziu, începea Primul Mare Război Mondial. De aici istoria a început să se scrie… sinuos.

Simona Lazăr & Valentin Țigău

Vezi și Vacanță pe Costa de Azur cu bani puțini

UPDATE:

Proprietara celebrului hotel Negresco, Jeanne Augier, a murit la vârsta de 95 de ani

Jeanne Augier, proprietara faimosului hotel-palat Le Negresco din Nisa (sud-estul Franţei), a cărei succesiune se anunţă complicată, a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 95 de ani, a anunţat tutorele său, citat de AFP.

Jeanne Augier ‘a murit’, a declarat pentru AFP Laurence Cina-Marro, confirmând o informaţie difuzată de postul de radio France Bleu Azur.

Augier urma să împlinească 96 de ani pe 27 martie.

Plasată sub tutelă în 2013 – şi fără descendenţi – proprietara locuia într-un vast apartament situat la unul dintre etajele hotelului de cinci stele la a cărui faimă a contribuit.

Clasificat ca monument istoric, Negresco este ultimul palat de familie rămas francez, reuşind să-şi păstreze independenţa faţă de lanţurile hoteliere internaţionale.

Augier şi-a petrecut ultimii ani de viaţă într-un scaun cu rotile şi a suferit pierderi de memorie, care au împiedicat-o să gestioneze în mod eficient hotelul, plasat sub administrare judiciară începând cu 2013, după mai multe decenii de conducere care amesteca autoritarismul cu paternalismul.

Cu faţada sa Belle Epoque şi cupola sa roz, Negresco, pe care Jeanne l-a moştenit de la tatăl său în 1957, este unul dintre simbolurile de pe Promenade des Anglais, uneori poreclit ‘Turnul Eiffel’ al Nisei. Adevărat hotel-muzeu, Negresco îşi primeşte oaspeţii în 124 de camere şi apartamente cu mobilier eclectic.

O colecţionară compulsivă, Jeanne Augier a strâns de-a lungul vieţii 6.000 de opere de artă, printre care şi un celebru portret al lui Ludovic al XIV-lea.

Dată fiind reputaţia sa, hotelul ar putea valora 300 de milioane – 400 de milioane de euro, conform unei estimări din 2016, fără a lua în calcul mobilierul şi operele de artă.

În 2009, Augier a creat un fond de dotare (‘Mesnage-Augier-Negresco’), care va gestiona patrimoniul său după moarte, ale cărui sume vor merge către dezvoltarea hotelului, protecţia animalelor, asistenţa oferită persoanelor cu handicap, dar şi către sprijinirea artei franceze.

Succesiunea se anunţă însă complicată din cauza numeroaselor interese, manevre şi conflicte din jurul hotelului. AGERPRES

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *