Promovate Provence

Clue d’Aiglun – un aqualand în sălbăticie

SIMONA LAZAR
Un „aqualand” sălbatic, un amfiteatru natural pentru o vacanţă plină de aventuri, cu tobogane de apă, jacuzzi şi locuri ideale pentru diving construite nu de mâna omului, ci de „mama-Gheea”, în existenţa ei multimilenară…!
În Alpii Maritimi, la nici o jumătate de oră distanţă de coasta azurie care îi atrage ca un magnet pe milionarii în euro şi dolari, o altă Provenţă decât cea a lavandei te cheamă să te bucuri de cele mai frumoase cascade din Franţa, unele dintre cele mai frumoase din lume. La nord de Cannes, de golful cu yachturi de lux şi de îmbietoarea Croisette pe care, la ceas de vară, se plimbă vedetele lumii de celuloid, ai parte de ceva mai spectaculos încă: peisaje tulburătoare, cu urcuşuri şi coborâşuri obositoare, dar care îţi cresc brusc adrenalina, chei înguste, ape învolburate, care cad majestuos în bazine cu apă limpede, rece ca gheaţa, numai bune pentru înot şi scufundări în într-o inimă de cristal… Poieni înconjurate de pini şi platforme netede de marmură, deasupra hăului, unde te poţi opri pentru un pic-nick aventuros – aceasta este oferta verii, în Clue d’Aiglun – cheile Aiglunului, râul puternic ca un zeu tânăr, care coboară năvalnic, pentru a se odihni, departe, în aval, între dealuri de lavandă.
Acolo, strecurându-te printre stâncile înguste, care fie formează bolţi de calcar deasupra creştetului tău, fie sunt atât de apropiate încât arborii de pe un mal şi de pe celălalt îşi împreunează crengile, închipuind un filtru verde-brun pentru lumină; acolo şi numai acolo înţelegi, dintr-odată, cum se va simţit Iona înghiţit de chit, cum a alunecat pe toboganul gâtului uriaşei balene, cum se va fi simţit în adâncul pântecelui ei.
Ei, dar metafora nu e deloc întunecată, în Clue d’Aiglun! De temeri, de adrenalină, te poţi „spăla”, la propriu, în limpezile lacuri de munte, piscine perfecte, croite de Mama-Natură. Apoi, curăţat, înnoit, lăsând soarele să coboare spre apus, te îndrepţi la pas, pe cărările tivite cu plante aromatice sălbatice, în sunetul „cimpoaielor” de greieri, către primul loc de popas, întinzându-ţi cortul la piciorul superbului pod medieval pe care hărţile ţi-l indică sub numele de Pont de Cerise. Nu e nici un cireş prin preajmă, doar o lună mare, ca un fruct al nopţii, se pregăteşte să se pârguiască pe cer…

Cazare puteţi găsi în Aiglun, Digne les Baines sau în Château Arnoux, Peyrous, Sisteron, localităţi situate la o distanţă de până în 10-15 km de cheile (canionul) râului Aiglun, în vile, mici hoteluri cochete sau la căsuţe, cu preţuri variind între 20 euro şi 45 euro pe noapte.

Similar Posts

4 thoughts on “Clue d’Aiglun – un aqualand în sălbăticie
  1. au trecut,cred ca vreo zece ani,de cand am strabatut plajele de la Genoua la Nisa,era o vara firbinte,dupa ce am admirat yachturile celor cu multi bani la Monaco,am admirat aterizarea si decolarea avioanelo la Nisa.Nu era pentru mine ,acest loc plin de firbinteala,am cautat un drum spre Grenoble,am travesat Alpii Maritimi,trecand foarte aproape de locul pe care-l descrieti atat de frumos.

    1. Este, intr-adevar, un loc superb… si un refugiu de vacanta interesant, in lunga vara torida care ne asteapta!

  2. Buna ,Simona ; povestesti cu aceeasi tandrete ,locurile prin care treci …. E superb locul despre care vb ….nu departe de mine si chiar am sa fac posibil sa-l vizitez anul acesta . Cu toate acestea sper sa-ti amintesti de mine . E adevarat ca au trecut multi ani si cum nu e nici o modalitate sa-ti scriu altfel, profit acum . Iti doresc multe calatorii …dar nu uita cind treci sa vizitezi elvetia; sa ma vizitez asa am sa-ti arat locuri care nu ai sa regreti .marilena

  3. E magnifique locul care il descrii .Dar ar fi mai bn daca ai face o vizita in elvetia …sa vezi minunatii. Astept raspuns pe adresa mail . Marilena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *