EUROPA, PE GUSTUL MEU GRECIA, pe gustul meu LUMEA, PE GUSTUL MEU Pelerinaje

Vacanţă în Thassos: insula cu miracole

Dacă ajungeţi la Mâ­năs­tirea thassiotă Panagouda, cea în care este pictat Sfântul Hristofor cu cap de câine, nu cumva să-l fotografiaţi! În Grecia, fotografiatul, în interio­rul bisericilor, e consi­derat blasfemie.
Insula grecească din Egee cea mai apropiată, ca distanţă, de noi, românii, cea care face posibilă unitatea de timp şi spaţiu, 24 de ore, a unei zile de vacanţă cu plecare din Bucureşti, este Thassos. De pe malul de sud al pământului azvârlit în mare de zeii olimpici am văzut, într-un amurg, Athosul mistic. Athosul ve­ghează asupra mânăstirilor ortodoxe din Insula Thassos, unele dintre ele închinate Marei Lavre athonite, ascunse printre măslini seculari şi marmure din care, cândva, Fidias îşi alegea material pentru statui.

Nu departe de golful de la miazăzi, unde turiştii îşi întind cearşaful de plajă pe cioburile arheologice ale unei cetăţi ce mistuie-ntr-însa legenda misterioasei prinţese Aliki, se află Mânăstirea Ortodoxă a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril (Arhanghelos). Aici se păstrează o parte din Sfântul Cui, folosit la crucificarea lui Iisus Hristos. Sfânta relicvă este îmbrăcată în pietre scumpe şi aşezată într-o casetă specială, pelerinii putând să sărute pironul pe care a curs Sfântul Sânge. Întâmplător sau nu, prietenii cu care am călătorit spre mânăstire dinspre frumoasa staţiune maritimă Limenaria (aflată în sud) au adunat, din drum, nenumărate cuie de diferite dimensiuni şi vechimi, semn că obiceiul locului este de a lăsa, neîntrerupt, urme pilduitoare despre biruinţa credinţei asupra fierului.

Mai jos de mânăstire, lângă mare, se ascunde un izvor cu apă sfinţită, într-o peşteră. Povestea e următoarea: în timpul ocupaţiei otomane, credincioşii creştini au continuat să viziteze biserica Arhan­ghe­lului. Turcii, observând credinţa oamenilor şi miracolele Sfântului, au trimis nişte oameni să distrugă mânăstirea. Unul dintre ei a îndrăznit să spurce apa sfinţită care curgea de mulţi ani, dar în acel moment a fost trăsnit de Sfânt şi a murit. Azi se spune că apa aceasta însănătoşeşte oamenii bolnavi.

În Thassos, de altfel, miracolele mistice se pot întâlni la tot pasul: în apropiere de Maries se află Mănăstirea Panagouda, închinată Sfintei Fecioare Maria. Pe unul dintre pereţii ei aflăm o pictură interesantă a Sfântului Hristofor, reprezentat cu cap de câine! O variantă a acestui sfânt chinocefal este întâlnită şi în nordul Moldovei şi în Oltenia. În bisericile şi mânăstirile din Muntenia şi din Oltenia, Sfântul Muncenic Hristofor are cap de câine sau de miel, pe când în Moldova are cap de om, dar îşi poartă capul de câine pe o tipsie. Legenda spune că cei care văd icoana Sfântului Mucenic Hristofor nu vor muri de moarte rea în ziua respectivă.

Similar Posts

One thought on “Vacanţă în Thassos: insula cu miracole
  1. Un hotel foarte bun in Thassos poate fi Alexandra Beach 4*, unde puteti achizitiona o vacanta last minute sau o saptamana de relaxare prin Iuve Travel. Oaspetii hotelului se pot odihni si parcurge trasee culturale in acelasi timp. Si daca anul acesta ati intarziat, se poate intotdeauna si anul urmator. Vacanta Placuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *