Ştiri de turism la zi

Cinci trasee turistice, la Bistriţa

Turiştii care vor vizita Bistriţa în perioada următoare vor fi îndrumaţi să urmeze cinci trasee – Traseul Şcolii, al Călugărilor, al Colecţiilor, Rondul Cetăţii şi Traseul Pasajelor – acestea fiind stabilite de specialişti şi marcate corespunzător inclusiv cu plăcuţe în dalele de pe trotuar.

Istoricul de artă Vasile Duda a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că pe fiecare traseu sunt obiective turistice care merită vizitate, cei care le-au alcătuit gândindu-se şi la un timp optim de vizitare.

„Ne-am gândit la faptul că atunci când îţi propui să vizitezi un oraş vrei să ştii şi cât durează, vrei să ştii cam cât ţi-ar lua ca să poţi face şi o selecţie a obiectivelor pe care le urmăreşti. Traseele pe care le-am stabilit în cadrul Cetăţii Medievale Bistriţa au fost stabilite cu colegii de la muzeu. Am căutat să includem pe fiecare traseu obiective importante şi care să aibă ca punct de pornire centrul istoric”, a declarat Vasile Duda.

El a explicat că, de exemplu, Traseul Rondul Cetăţii începe de la Poarta Ungurească, actuala stradă Nicolae Titulescu, şi înconjură vechea cetate medievală porin tot centrul vechi al oraşului. Traseul este marcat cu un panou turistic stradal, dar poate fi uşor identificat cu ajutorul hărţilor puse la dispoziţia turiştilor gratuit prin centrul de informare turistică situat pe strada Nicolae Titulescu.

Potrivit sursei citate, Traseul Călugărilor începe de pe strada Gheorghe Şincai şi duce spre cele trei vechi mănăstiri ale oraşului care au existat din secolul al XIII-lea cu urme parţiale până azi.

„Între cele trei puncte se află cele mai importante monumente ale oraşului care sunt marcate corespunzător şi pe hărţi şi pot fi identificate. Este cel mai complex traseu”, a spus Vasile Duda.

În ceea ce priveşte Traseul Colecţiilor, acesta a fost stabilit în aşa fel încât să fie puse în valoare colecţiile oraşului, expoziţiile de artă care pot fi vizitate.

„Muzeul este elementul principal al traseului, de la el începe, dar e şi cel mai important. Mai e Sinagoga cu expoziţiile pe care le adăposteşte, respectiv galeria de artă de pe pietonal, Centrul Cultural Municipal din parcul oraşului şi Turnul Dogarilor cu expoziţiile care se organizează aici, la care adăugăm Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici din Complexul Sugălete”, a spus Vasile Duda.

Traseul Şcolii porneşte de la vechea şcoală românească ce a funcţionat la intersecţia străzilor Cerbului şi Crinilor. Dacă vor urma acest traseu, turiştii vor vedea cea mai veche şcoală din oraş, prima biserică din oraş, Biserica Evanghelică, statuia lui Andrei Mureşanu şi multe alte obiective, printre care vechea şcoală a piariştilor în care au învăţat Gheorghe Şincai şi Andrei Mureşanu. Pe traseu vor mai putea fi văzute Colegiile „Liviu Rebreanu” şi „Andrei Mureşanu” care funcţionează în clădiri vechi, dar şi Casa memorială a poetului Andrei Mureşanu.

Traseul Pasajelor include cele 22 de pasaje care fac legătura între centrul istoric şi străzile laterale, pasaje care vor fi reabilitate, începând cu anul viitor, printr-un proiect finanţat cu bani europeni.

În ceea ce priveşte plăcuţele de orientare montate în pavaje, Vasile Duda a declarat că acestea îi vor ajuta „discret” pe turişti să nu se rătăcească.

„Modelul plăcuţelor din pavaje nu l-am inventat noi. Se aplică în alte oraşe europene. Sunt de mare ajutor pentru turişti, nu neapărat pentru că oraşul e foarte mare, dar atunci când vizitezi un oraş e neplăcut să tot întrebi unde te afli, e mai comod să te poţi orienta cu ajutorul acestor plăcuţe şi, de ce nu, să te întorci în locul în care ţi-ai lăsat maşina fără să ai nevoie de ajutor”, a spus Vasile Duda.

El a adăugat că pe toate traseele sunt montate şi panouri turistice de informare de dimensiuni mari.

Atât traseele, cât şi marcarea lor prin panouri şi plăcuţe au fost realizate printr-un proiect de promovare turistică finanţat în mare parte din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional.

Prin acelaşi proiect, au fost alese mascota oraşului, un struţ cu potcoavă în cioc, sloganul „Bistriţa – Poarta Transilvaniei” şi simbolul acesteia.

Proiectul care a avut durata de implementare de un an s-a încheiat miercuri, 28 decembrie 2011. (MEDIAFAX)

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *