LUMEA, PE GUSTUL MEU Promovate

Superlativele mapamondului. Grădina de roci cu forme stranii de la Bisti Badlands (VIDEO)

Lumea e plină de locuri misterioase, pentru care nu întotdeauna oamenii de știință găsesc explicații. Iată, de exemplu, Bisti Badlands. Cândva o deltă fluvială, acest deşert din nord-vestul statului New Mexico a devenit un loc de pelerinaj, datorită formațiunilor ciudate pe care natura le-a întruchipat în timp.

În jurul unei mări vechi, de acum circa 70 de milioane de ani, Western Interior Seaway, natura a depus straturi de sedimente, peste care, un vulcan a adus, la rândul său o cantitate mare de cenușă. Aceasta a erodat foarte repede, contribuind la secarea apei în timp. Zestea naturală rezultată în urma acestui proces a lăsat un strat însemnat de gresie amestecat cu argilă, șist și cărbune.

Zona este cunoscută astăzi sub denumirea de Bisti Badlands. „Bisti„ este derivat din cuvântul Navajo „Bistahi”, ceea ce înseamnă „printre formaţiunile de chirpici”. Al doilea nume îşi are originea de la un alt cuvânt Navajo pentru „cranes” (macarale).

Eroziunea eoliană şi acvatică, ce a durat secole de-a rândul, au sculptat în aceasta zonă o lume de formatiuni fantasmagorice din pământ şi piatră, care au umplut platoul Colorado cu aceste arătări ciudate de rocă, ce au preluat forme neobişnuite de creneluri, turle, ciuperci şi altele, atribuindu-li-se, în timp, diferite nume: „ouă crăpate”, „aripile Bisti” şi „grădina de roci”.

Află mai mult și vezi galerie de fotografii. Urmărește VIDEO, aici.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *