Sporturile nautice se înscriu și ele pe lista scurtă a turismului de aventură. Dar nu vă propunem rafting pe râuri de munte, ca-n alte țări europene. Coasta baltică a Estoniei este sălbatică și nealterată. Multe din cele 1.500 de insule ale sale, folosite în anii 1950 pentru teste militare sovietice, sunt acum paradisurile sălbatice care-și așteaptă turiștii. Explorați-lr cu caiacul, plimbându-vă între insule cu rămășițe ciudate de turnuri de observație rusești sau ferme abandonate, admirând viața expansivî a păsărilor.
Mai mulți operatori de turism specializați în „adventure” oferă călătorii în grupuri de caiace, cu popasuri prevîzute pe insule, pentru drumeții și camping pe insule. Cele mai căutate sunt tururile de două zile, la Prangli și golful Kolga, posibilitățile maxime de cazare pe insula Prangli fiind de 150 de persoane. Dacă nu ți-e tramă să te scufunzi în marea cu ape reci, scuba diving este de asemenea o opțiune pentru pasionații de aventură.
Sporturile nautice, în România: Rowmania
Dintre toate opțiunile pe care le are pasionatul de sporturi nautice în România, aș alege una care presupune un popas de câteva zile în „patria de apă” numoită Delta Dunării. Canotca – barca lipovenilor din Deltă, reinventată de multiplul campion olimpic Ivan Patzaikin – este „vehiculuil” ideal pentru acest mediu.
A intrat deja în tradiție derularea, în luna augst, a RowmaniaFEST – Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle, ajuns anul acesta la a VII-a ediție. Între alte manifestări ale festivalului – și probabil cea mai importantă dintre ele – se numără și experimentarea turismului lent, în canotci de 2 sau 11 locuri. Festivalul și, deopotrivă, asociația care îl organizează îl au ca motor pe același îndrăgit sportiv român, originar de la Mila 23, lipoveanul care a îndrăznit să cucerească lumea cu pagaia în mână (chiar și cu… pagaia ruptă, cum știu prea bine cei care i-au urmărit cariera).
Vezi restul locațiilor din TOP 10 CELE MAI BUNE DESTINAȚII DE TURISM DE AVENTURĂ DIN EUROPA