Avizierul de vacanţe Promovate

Turism religios sau pelerinaj la locurile sfinte?

Turism religios sau pelerinaj la locurile sfinte? Călătorie inițiatică sau vacanță pioasă? Felul în care abordăm această temă este proprie fiecăruia dintre noi. Pelerinajele religioase reprezintă – în teorie, ca și în practică – mijlocul prin care creștinii pot ajunge să trăiască mai pregnant fiorul spiritual. De asemenea, este o călătorie înapoi în timp, pășind în locurile unde s-a scris istoria. Israelul rămâne, din această perspectivă, cea mai importantă destinție, fiind o rememorare a evenimentelor biblice. Ce poate fi mai cutremurător decât să urci pe Golgota sau să te închini dinaintea Sfântului Mormânt?

Oferta agențiilor de turism

Agențiile de turism oferă circuite care ating cele mai importante repere din Țara Sfântă. Nazaret, locul unde a copilărit Iisus, este de regulă punctul de plecare. Aici poate fi vizitată Biserica Bunei Vestiri (unde Arhanghelul Gavriil a anunțat-o pe Fecioara Maria că va avea un copil). Urmează Caana (menționată în Biblie, fiind locul în care Iisus a făcut prima minune, preschimbând apa în vin), Muntele Fericirii (rămas în istorie pentru predica pe care Iisus a ținut-o aici) și râul Iordan (unde Iisus a fost botezat).
La Ierusalim, pelerinii vor urca pe Muntele Măslinilor, cuprinzând cu privirea, de jur împrejur, cel mai important spațiu al creștinătății. Se vizitează Biserica Înălțării Domnului, Grădina Ghetsimani, Biserica Sfântului Mormânt (care păstrează Piatra Ungerii – cea pe care s-a aflat trupul lui Iisus, ce era pregătit de mironosițe pentru așezarea în mormânt, Mormântul – lespedea la căpătâiul căreia s-a închinat toată suflarea lumii, Golgota – unde se află stânca în care a fost înfiptă Crucea Răstignirii). Drumul ce duce către Golgota – Via Dolorosa – este marcat din loc în loc de cele mai importante repere ale drumului lui Iisus către Răstignire: locul în care fața i-a fost ștearsă cu un ștergar sau momentul în care Simon din Cirene l-a ajutat să care crucea. În același timp, de-a lungul acestei străzi înguste, pietruite, sunt înșirate tarabe unde se vând articole religioase și de artizanat local.
O altă destinație importantă este Bethleem, locul nașterii lui Iisus, vizitându-se Biserica Nașterii Domnului și Sfânta Peșteră. Urmează Hozeva și Mănăstirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, pentru ca pelerinajul să se încheie la Marea Moartă și Lida, la mormântul Sfântului Gheorghe.
Pentru un circuit de șapte zile pelerinii vor plăti începând cu 550 euro, în acest preț fiind incluse transportul cu avionul, transferuri, autocar, cazare la hoteluri de trei și două stele, demipensiune, ghid în limba română.

Israel și Egipt- două lumi legate prin credință

Pelerinajul are ca punct de pornire Ierusalimul, vizitându-se cele mai importante vestigii ale creștinătății. Urmează Bethleem și orașul Ierihon de la Marea Moartă, una dintre cele mai vechi așezări umane. Se va putea vizita locul în care au fost descoperite Manuscrisele de la Marea Moartă, pentru ca după aceea, continuând călătoria, pelerinii să urce pe Muntele Lui Moise, urmând ca apoi să se închine la Bisrica Sfânta Ecaterina (cel mai vechi lăcaș de cult creștin, clădit în mijlocul deșertului, găzduiește rugul lui Moise și un important tezaur de vechi cărți sfinte, câteva dintre ele donate de către mănăstirile românești). În Cairo se pot vizita Biserica Suspendată, Catedrala Sfântul Marcu, Muzeul de Egiptologie și cartierul copt. Prețul acestui pelerinaj începe de la aproximativ 550 euro, în care sunt incluse 5 nopți cazare cu demipensiune, transport avion, transferuri, autocar, ghid în limba română.

Descoperind Kievul

Capitala Ucrainei nu este doar o destinație culturală, ci și una religioasă. Bisericile de aici găzduiesc moaștele a sute de sfinți, fiind locuri de pelerinaj pentru creștinii veniți în căutarea alinărilor. Cea mai important` dintre ele este mănăstirea cunoscută sub numele de Lavra Pecerska, întemeiată la mijlocul secolului al XI-lea, aflată astăzi în patrimoniul UNESCO. Acest așezământ de cult, cel mai mare din întregul spațiu rus, cuprinde nu mai puțin de 100 de construcții (Turnul Clopotelor, Trapeza, Biserica Sfânta Treime, Muzeul Miniaturilor, Tezaurul). O excursie de două zile la Kiev, în care sunt incluse două nopți cazare, avion și mic dejun, vă costă aproape 400 de euro.

La pas, printre minuni

Bosnia și Her]egovina reprezintă cu siguranță o destinație de vacanță ce câștigă din ce în ce mai multă popularitate. Pentru creștini, micul sat Medjugorje este locul în care minunile sunt o realitate, aici arătându-se în repetate rânduri Fecioara Maria. Pot fi vizitate Dealul Apariției și Muntele Krizevac, în vârful căruia se înalță o cruce de 30 de metri, care păstrează în interior o rămășiță din crucea pe care a fost răstignit Iisus. Un pelerinaj de trei zile la Medjugorje costă aproape 400 euro, fiind incluse cazarea la hotel de patru stele cu mic dejun, avion, transfer. (Simona Chiriac)

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *