Comuna Ciocăneşti a găzduit, sâmbătă şi duminică, cea de a IX-a ediţie a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, Consiliul Local şi Primăria Ciocăneşti, în colaborare cu filiala Suceava a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural, Asociaţia „Vatra Satului” şi Primăria Vatra Dornei.
Carmen Veronica Steiciuc, consilier la Centrul Cultural Bucovina, a declarat că festivalul de la Ciocăneşti, devenit deja tradiţional, aduce în atenţia publicului vechiul meşteşug al încondeierii ouălor, ce se păstrează cu frumuseţe şi sfinţenie în acest spaţiu bucovinean, fiind transmis din generaţie în generaţie.
Festivalul a reunit meşteri populari, încondeietori de ouă şi interpreţi la trâmbiţă, bucium, tulnic, corn, cobză şi fluieraş, din mai multe zone ale ţării. În programul manifestărilor s-au înscris şi Târgul de Artizanat, vizite la Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate şi la Muzeul Etnografic de la Biserica de lemn din Botoş. Totodată, au fost organizate simpozionul „Tradiţii de Paşte în România şi în lume”, lansări de carte (Ghidul iubitorilor de folclor, editat de Centrul Cultural Bucovina şi Ghidul celor mai frumoase sate din România), parade ale portului popular tradiţional, cu coşarca de Paşti, oul uriaş, trâmbiţaşii, buciumaşii, tulnicarii, fluieraşii; concursuri de ouă încondeiate şi gastronomice cu preparate tradiţionale de post şi de lăsata secului. S-a organizat, de asemenea, Concursul Naţional „Glasul trâmbiţei, tulnicului, fluierului şi cornului în Ciocaneşti – Bucovina”, aflat la ediţia a IV-a, dar şi spectacole de muzică religioasă, spectacole folclorice şi Balul festivalului.
„Manifestarea este închinată Sărbătorii Învierii Domnului nostru Iisus Hristos şi reuneşte meşteri populari, încondeietori de ouă, interpreţi la trâmbiţă, bucium, tulnic, corn, cobză şi fluier din mai multe zone ale ţării (…) Ca şi în anii precedenţi, festivalul s-a axat pe arta populară tradiţională a încondeierii ouălor, care la Ciocăneşti este dusă mai departe şi prin şcoala de încondeiere a ouălor din cadrul muzeului, dar şi pe vechile instrumente muzicale. Festivalul ouălor încondeiate se desfăşoară la Ciocăneşti pentru că este singura localitate din ţară şi din lume care întruneşte cele trei elemente: al motivului naţional exprimat pe costumul popular, pe oul încondeiat şi pe casele locuitorilor. Aşa cum arată oul încondeiat, aşa rată şi casa, aşa arată şi costumul popular, aşa arată şi sufletul ciocăneşteanului”, a declarat, duminică, Gheorghe Tomoioagă, primarul comunei Ciocăneşti.
Tomoioagă a subliniat că localitatea Ciocăneşti este „unul dintre cele mai frumoase sate din România”, unic în ţară şi în lume datorită coexistenţei celor trei forme de exprimare a motivelor naţionale: oul încondeiat, costumul popular şi casele cu motive naţionale.
Sursa: AGERPRES