Ştiri de turism la zi

Complex turistic controversat, în Ierusalimul de Est

Municipalitatea israeliană a turismului a autorizat miercuri, 28 decembrie, construcţia unui complex turistic controversat în Ierusalimul de Est, în cartierul palestinian Silwan. Silwan, unde locuiesc peste 40.000 de palistinieni, este situat în partea de jos, sub Vechiul Ierusalim, şi este de obicei teatrul de operaţiuni al tensiunilor care au loc frecvent între rezidenţii palestinieni şi cele câteva duzini de evrei care s-au instalat, sub atentă supraveghere, în acest cartier.

„Primarul a autorizat construcţia unui complex turistic aici, ceea ce ar însemna 250 de locuri de parcare, un parc arheologic, săli de recepţie, restaurante şi o bibliotecă”, a declarat pentru AFP consilierul municipal Pepe Alalou, membru al partidului de opoziţie Meretz. Municipalitatea a aprobat, de asemenea, construirea unei băi rituale, pentru uzul vizitatorilor evrei care ajung în Cetatea lui David, un ansamblu de vestigii arheologice datând din epoca regelui David. „Municipalitatea din Ierusalim acordă o mare importanţă dezvoltării siturilor turistice şi arheologice din Cetatea lui David, care este vizitată de sute de mii de turişti şi pelerini în fiecare an”, a explicat şi purtătorul de cuvânt al primăriei, Stephan Miller.

„Planurile care au fost propuse consiliului municipal vor permite crearea de centre de expoziţie, o sală de conferinţe şi alte facilităţi care să permită promovarea celor mai importante descoperiri arheologice din acest sit”. Cele două proiecte au fost lansate de organizaţia naţionalistă Elad, care este preocupată de prezenţa evreilor în cartierele arabe din Ierusalimul de Est. Proiectul este considerat a fi bun atât pentru colonişti, cât şi pentru turişti sau pelerini, fiind considerat de asemenea un proiect politic, care ar putea schimba perspectiva asupra Ierusalimului, privit ca o capitală exclusivă a poporului evreu.

Israelul a proclamat întregul Ierusalim drept capitala sa „eternă şi indivizibilă”, în vreme ce palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est, pe care l-au ocupat în 1967, capitala statului la care aspiră.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *