Tradiţii româneşti

Ajun de Crăciun, pe rit vechi

Ucrainenii din satele maramureşene se află vineri în Ajunul Crăciunului pe rit vechi, iar gospodarii au făcut deja o mare parte din pregătirile specifice sărbătorii. În unele sate şi cătune de munte, localnicii, îndeosebi oamenii în vârstă, dar şi adulţii aşteaptă venirea sărbătorii în post şi rugăciune, iar seara de Ajun, premergătoare Naşterii Domnului, e însoţită de obiceiuri şi tradiţii încă bine conservate.

„În seara de Ajun, copiii sunt cei care merg cu colinda pe la casele oamenilor din sat vestind naşterea lui Iisus. Abia în prima seară de Crăciun adulţii îşi colindă rudele şi prietenii. De asemenea, este considerat un semn bun dacă primii colindători intraţi în casă sunt băieţi, deoarece ei sunt consideraţi ca aducători de noroc casei”, a spus Ileana Răţanu din comuna Poienile de sub Munte.

Majoritatea preparatelor care se pun pe masă de Crăciun sunt de post, bucatele din carne fiind servite abia în a doua zi de Crăciun. Mâncărurile de post sunt pregătite în casă după reţete moştenite din generaţie în generaţie, hrana fiind la fel de consistentă precum cea preparată pe bază de carne. „De la sărmăluţele de păsat până la prăjiturele, cozonacii, ciupercuţe şi cartofi hremzli, totul se pregăteşte în casă, inclusiv pâinea. Abia după venirea de la biserică în dimineaţa zilei de Crăciun toată familia se aşează la masă pentru a servi bucatele. Tradiţia se păstrează încă neschimbată în multe familii, iar sărbătoarea Crăciunului în sate nu şi-a pierdut sensul, aşa cum se întâmplă din nefericire la oraş. Oamenii bătrâni sunt cei care au salvat tradiţia, iar mulţi dintre locuitorii satului încă păstrează frumoasele obiceiuri a Crăciunului”, a spus Ileana Răţanu. Bisericile ortodoxe ucrainene încep slujba în ajun de la ora 23.00 şi se termină în jurul orei 04.00. În satele din Maramureş peste 45.000 de etnici ucraineni sărbătoresc Crăciunul şi Anul Nou pe rit vechi. (Agerpres)

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *