Editorial EUROPA, PE GUSTUL MEU Jurnal de vacanţier LUMEA, PE GUSTUL MEU MALTA, pe gustul meu Promovate

Vacanta in Malta: Jurnalul suveicii calatoare, pe urmele Reginei Maria (2). Grota Albastra

Undeva, intr-o pagina din „Povestea vietii mele”, Regina Maria aminteste de Grota Albastra… Puteam noi – eu si suveica Mamei Ruta din Mandra Fagarasilor – sa ocolim acest splendid loc al iubitei sale Malta? Cu siguranta, nu! Doar ne-am propus sa vedem tot ce e mai frumos pe insula asta din mijlocul Mediteranei si sa acceptam orice provocare. Vom explora Grota Albastra si de pe inaltimi, cu binoclul, si de pe mare, apropiindu-se de ea cu o barcuta malteza de agrement, viu colorata… Nu ne este frica de apa, nici mie, nici suveicii – pana la urma, e o sora mai mica a barcilor, a plutelor si-a vapoarelor, si ca orice bucatica de lemn care se respecta are… instinctul de a pluti (la nevoie)… Si-apoi va vom povesti tot, ca sa va dam ghes de vacanta. Vacanta in Malta, fireste!

Eu si suveica

Deasupra Grotei Albastre
In sud, langa oraselul Zurrieq – asaltat si el de turisti, in miez de vara, ca orice coltisor pitoresc din Malta – grupul nostru de jurnalisti a oprit „in capul dealului”, in locul de unde puteam avea cea mai buna perspectiva asupra Grotei Albastre.

Arcade si arcade…
Stanca de calcar, in forma de arcada – formata de eroziunea apei si a timpului – se vede de sus spectaculos. Dincolo de ea, la cativa kilometri distanta, se afla, spre stanga, o platforma petroliera, iar spre dreapta, insula Filfla, una dntre cele sase insule ale arhipelagului maltez. Daca va faceti vacanta in Malta, atunci inchiriati o barca si vizitati-o! Este un adevarat paradis al pasarilor (mai ales de cand oamenii au lasat-o in pace, de vreo patru decenii, dandu-i vreme sa se… salbaticeasca la loc).

Infruntand valurile…
Inainte de a porni in jos, catre micul port de unde pleaca barcutele cu turisti spre Grota Albastra (te costa 7 euro sa te imbarci!), o scurta paranteza, despre Filfla. Numele ei vine din cuvantul arab „filfel”, care inseamna „piper”. Si chiar asta si e: un bob de piper in intinsul Mediteranei… Nu masoara decat 60.000 mp, putin, foarte putin pentru imensul albastru din jur. Pe Filfla acum nu locuieste nimeni. Mai demult, adica prin secolul al XIV-lea, pe micuta insula a fost ridicata o capela… Se sihastrea cate un calugar, mai poposeau pescarii… cateodata isi aflau refugiu pirati si briganzi. In vremea englezilor, pana la 1971, pe Filfla facea exercitii militare Marina Regala – si este momentul sa spun ca, in deceniile opt-noua ale secolului al XIX-lea, comandantul flotei britanice din Mediterana a fost Printul Alfred, Duce de Edinburgh, nimeni altul decat tatal zglobiei Missy, viitoarea Regina Maria a Romaniei. Pe vremea cand ea si surorile ei locuiau la Palatul San Antonio din Attard, in Malta, impreuna cu tatal lor si cu mama, Maria Alexandrovna, pe Filfla se organizau, anual, „manevre militare regale”… Dar asta-i alta poveste.

Spre Grota Albastra, pe apa
Sa ma intorc cu povestea la Grota Albastra – mai ales ca, intre timp, am coborat in port si asteptam sa urcam in barcuta pictata in culori vii, cu ochi „protectori” la prora. Intram sapte jurnalisti in barca, si cu suveica… sapte! Numar magic, cu puteri protectoare si el.

In barca… eu, suveica si vesta de salvare
Apa e clara si adanca. Din cauza calcarului de pe fund, in unele locuri e turcoaz. Acolo unde marea e prea adanca ori albia e sapata in alta roca – apa e de un albastru intens, precum cerneala cu care am caligrafiat primele litere. Langa noi, in barca, Emilia Nicolaescu, de la TVR, isi face inregistrarea: „Eu cred ca maltezii, in fiecare noapte, vopsesc marea cu cerneala, ca sa fie mereu atat de albastra…”!

O barca… in „rama” suveicii
O data intrati in Grota, si noi capatam reflexe albastre pe chip. E un fenomen de reflexie a luminii, numit „mana albastra”. Parca am fi pe o scena moderna, cand reflectoarele imbraca in lumina colorata decoruri si artisti. Acolo, in Grota Albastra din Malta, pe scena suntem noi.

In Grota Albastra…
Incerc sa prind, in conturul suveicii, barcile cu turisti care trec pe langa noi, fixandu-le ca intr-o rama legata cu funda tricolora…

Va urma…


Insula Filfla (cat un bob de piper) si barcuta cu turisti, prinse in „rama” suveicii

Multumiri Malta Travel si Ministerului Turismului din Malta pentru sansa de a intreprinde aceasta frumoasa calatorie.

Citeste si Vacanta in Malta: Jurnalul suveicii calatoare, pe urmele Reginei Maria (1). La drum!
Regina Maria a României: “Malta, raiul copilăriei mele” (1)
Mai multe despre calatoriile suveicii din Mandra afli si de pe blogul Muzeului de Panze si Povesti din Mandra.

Similar Posts

One thought on “Vacanta in Malta: Jurnalul suveicii calatoare, pe urmele Reginei Maria (2). Grota Albastra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *