Reţete

Tortul de bezea Kiseleff

La ridicarea în scaunul domniei, Bibescu Vodă a recomandat Obșteștei Adunări ca poporul român, recunoscător, să-și arate admirația pentru generalul conte Pavel Kiseleff, ce cu pricepere și înțelepciune a condus Principatele în timpul ocupației muscălești. Iar Obștea Adunare a votat atunci cu entuziasm fondul de 15,000 de galbeni pentru ridicarea statuiei contelui guvernator.

Bătrânul conte Kiseleff a mulțumit de la Paris pentru cinstire, dar a recomandat ambasadorilor români construirea unui șir de cișmele publice spre păstrarea numelui său. Și drept urmare s-au construit cișmelele și grădina din nordul orașului, străbătută de drumul pietruit ce s-a numit șoseaua Kiseleff.

Totodată a rămas în amintirea poporului român și tortul de bezea adus din capitala Țarului, tort pregătit de Prințesa Bagration și apoi admirat și aranjat la toate sărbătorile de toate boieroaicele Valahiei.

Blatul se prepară din 8 albușuri și 500 grame de zahăr care se bat pe foc mic cu coajă de lămâie rasă, apoi această compoziție se lasă o oră la rece. Se coc patru foi pe dosul unei cratițe (pe o foaie de pergament unsă cu unt) la pâlpâirea unui foc abia întrezărit. Cele patru foi de bezea se răstoarnă pe o planșetă și pergamentul se jupoaie după ce s-a răcit puțin.

Crema……………
Citește continuarea pe blogul KERA CALIȚA

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *