Promovate Restaurante din lumea largă

Revelionul papilelor, la Paris

O masă bogată, înnobilată cu ficat de gâscă, stridii ori somon afumat, la care să se asorteze un film distractiv şi o muzică bună – iată ce vrea francezul cu salariu lunar de 3000 euro, care trăieşte la Paris şi a ratat, în ultima clipă, un Revelion pe schiuri, la Chamonix. Obiceiurile de trecere a pragului Noului An au o tradiţie veche: îmbrăţişări şi pupături pentru cei din preajmă, mesaje de încurajare şi afecţiune pentru cei aflaţi la distanţă.

Cândva, demult, 31 decembrie era o sărbătoare păgână de origine celtă, mult apreciată de gali – un fel de daci ai francezilor. Săruturile sub o creangă de vâsc aduceau noroc, sănătate şi prosperitate în noul an. Respectând, în continuare, tradiţia, francezii ard crenguţele deja uscate de vâsc, în noaptea de 12/13 ianuarie (combinând astfel, în petrecerile lor, calendarele, pe stil vechi şi nou). 31 decembrie mai este şi ziua morţii celui de-al 33-lea papă, Silvestru I, al cărui pontificat a ţinut 22 de ani, pe la mijlocul secolului al IV-lea. Sub cârja sa papală, creştinismul a obţinut statut de religie în Imperiul Roman.

Mult mai devreme, însă, acum 4000 de ani, Babilonul îl sărbătorea, începând cu 31 decembrie, timp de 11 zile, pe Marduk, zeul oraşului. La Roma, în anul 46 I.H., Iulius Cezar decidea ca ziua de 1 ianuarie să fie prima dintr-un calendar în care anul avea 445 de zile. În ajun, romanii, făceau o masă care se încheia la miezul nopţii, după trecerea în noul an.

Obiceiul de a mânca pe săturate la schimbarea anilor e întâlnit, după cum se vede, pe toate meridianele şi în toate epocile.

Ce propun însă, azi, restaurantele Parisului pentru petrecerea Revelionului? Iată numai trei exemple, pentru a vă face o părere. Sur un R de Flora ne oferă un voiaj fructat, care costă numai 75 de euro. Restaurantul s-a specializat în bucătăria portugheză, plină de exotism şi culoare, iar Revelionul e o bună ocazie pentru descoperiri. Adresa: 160, Boulevard de Charonne, 20e-Paris, www.surunrdeflora.fr. Cafe Aventura ne garantează, de Revelion, ambianţa latino în care se pot gusta savorile sud-americane. Cocktail, antreuri, un fel principal, desert, şampanie şi spectacol pentru 70 de euro de persoană. Adresa: 21, rue Saint Lazare, 9e Paris, www.cafeaventura.com. Iar dacă vă doriţi mai multă intimitate la schimbarea anului, într-un cadru elegant cu lambriuri de lemn preţios, o idee excelentă poate fi restaurantul La Dame de Canton, unde un meniu de 90 de euro vă va face să uitaţi, pentru scurt timp, vechile deprinderi culinare, transformându-vă în prizonierul exotismelor culinare asiatice. Adresa: Port de la Gare, 13e Paris www.damedecanton.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *