Călătorii culinare Promovate

Călătorii culinare: Guacamole, Mexic!

Text: Simona Chiriac

Astazi va propun o calatorie in vechiul regat al aztecilor de acum 800 de ani. Ne vom aseza la umbra unui copac si vom observa infiorati spectacolul din fata noastra.

Ziua este spre asfintit, iar pe panza sangerie a cerului danseaza in departare dare de lumina. Sunt focurile aprinse de femeile aztece, la caldura carora se va pregati mancarea regelui: tortilla si ahuacamolli. Unele curata fructele de ahuacatl, lasandu-le doar miezul copt. Altele sfarama fructele, pana cand se transforma intr-o pasta. Se adauga apoi sosul, un amestec de rosii foarte bine coapte, ardei iuti verzi si sare de mare. Ahuacamolli se asaza apoi intr-un vas mare de ceramica, iar bucatile de tortilla, in cosuri de nuiele.

Cea mai frumoasa dintre ele, o femeie cu parul negru si ochii ca doua crampeie de noapte, se indreapta spre palat. Se apropie de rege cu capul plecat, ingenuncheaza si ii ofera bucatele aromate. El ia o bucata de tortilla si o cufunda in ahuacamolli. Ochii i se lumineaza. Tanara stie ca totul a fost facut cum trebuie, iar stapanul ei este multumit. Pentru ea maine va rasari din nou soarele. Acest preparat cu parfum aztec a supravietuit pana azi. Numele i-a fost schimbat, transformandu-se in guacamole, al carui ingredient principal este fructul de avocado, stravechiul ahuacatl.

Fructul de avocado a facut mereu parte din dieta precolumbienilor. Cel putin asa dovedesc siturile arheologice din Oaxaca si Tehuacan, unde s-au descoperit seminte de avocado de acum 10.000 de ani. In acele vremuri, fructele erau mult mai mici, iar coaja era mai subtire. Important este ca ele contin de trei ori mai multe proteine si vitamine decat oricare alte fructe. In plus, sunt uleioase, favorizand digestia. Avocado a ajuns si in Europa, dar parerile sunt impartite. Unii prefera sa-l manance cu sare, altii cu zahar, iar a treia categorie este inca nedecisa, preferand ambele variante.

De ce este atat de important fructul de avocado? El este secretul unui bun guacamole. Cel mai bine este sa culegi fructul cu cateva ore inainte de a-l curata. Trebuie sa fie mai moale, suficient de greu si cu un usor miros de ulei. Cei mai buni ardei iuti se cultiva in… Mexic si pot fi folositi atat proaspeti, cat si conservati. In esenta, guacamole este o mancare foarte simpla, dar cu multa „vointa”. A avut puterea sa strabata mileniile si sa ajunga in cele din urma si la noi.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *