Reţete

Plăcinta pișcătoare, „ploconul” de la Mănăstirea Antim

Preafericirea-sa Antim Ivireanul a lăsat cu legătoare de nesmintire veșnică, la ctitoria sa Mânăstirea Antim ca de patru ori pe an egumenul așezământului să se ostenească cu plocon în deal la preasfânta Mitropolie și ploconul era: o oca de cafea, o oca de zahăr și o ajunsă plăcintă pișcătoare pentru cinstirea înaltelor fețe ale bisericii neamului (adecă 12 fețe velite și împărtășite).

Foaia de plăcintă era una bisericească și se frământa din următoarele materii: 350 grame unt, o jumătate de chilă de făină albă, două ouă, 5 linguri smântână, două linguri de oțet, un vârf de cuțit de sare și se lăsa la rece o zi și-o noapte.

Umplutura se lucrează pe mai multe straturi, după ce se întinde jumătate din coca pe fundul tăvii din belșug unsă. Primul strat este alcătuit din chimen și cimbru cât să înegrească aluatul, al doilea strat din 5 ouă bătute cu telul de sârmă îmbibate cu două pahare de smântână și 10 grame piper negru, al treilea strat din 700 de grame cașcaval tare,ras, al patrulea strat este plin de slănină afumată și boia iute sau ardei iute tăiat muscovit. Deasupra……………

Citește continuarea pe blogul KERA CALIȚA

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *