Editorial Reţete Vacanţă în România ta

Dor de mare şi de plăcinte dobrogene

Ajung pe Litoral „în interes profesional”. Ştiu că nu voi avea parte decât de plimbări nocturne pe plajă – cât să simt că am respirat aerul unui vis sărat. Marea – ca destinație de vacanță – rămâne o opțiune pentru alt anotimp. Poate… la toamnă, târziu. Sau la iarnă, când mirosul de iod şi de sare e numai bun pentru… aerosoli. Întreb un localnic, apoi un bucătar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanța estivală. „Cu braga” – îmi răspunde cel dintâi. „Cu o salată de fructe de mare”, zice şi-al doilea, gata să-mi facă o demonstrație de artă culinară. „Cu hamsii prăjite”, îi țin isonul toate neamurile turistului cu şlapii plini de nisip.
Răvăşesc amintirile în căutarea unui răspuns mai… personal. Şi-mi aduc aminte de prima mea vară la mare, de casa gazdei mele din Mangalia, cu duşul improvizat în grădină cu ajutorul unui butoi plin cu apă încălzită de soare. E mult-mult de-atunci. Dar nu atât de mult încât să nu-mi amintesc de plăcinta dobrogeană făcută de tanti Chirața. Ştiu că mai am rețeta notată pe undeva…
„Se face un aluat din 300 g de făină, sare, 30 g de unt şi apă călduță. Se lasă la rece timp de 30 de minute, după care se întinde, se unge cu unt, se împătureşte şi se dă din nou la frigider. Se procedează ca pentru un aluat de foitaj, împăturindu-l în mai multe rânduri şi lăsându-l de fiecare dată la rece câte 20-30 de minute. După trei-patru ore, se împarte aluatul în două şi se fac două foi. Prima foaie se aşază pe fundul unei forme pentru tartă, unsă cu unt. Se pune apoi umplutură şi se aşază deasupra cealaltă foaie. Se unge cu gălbenus de ou şi se lasă la cuptor trei sferturi de oră. Umplutura clasică este cea de brânză sărată, obtinută din 200 g telemea de oi (pusă la desărat), trei ouă şi coaja de la o jumătate de lămâie. Se poate face şi cu brânză dulce. Atunci, la 200 g de brânză de oi nesărată se adaugă 100 g de orez fiert în lapte cu un baton de vanilie, coaja de la o lămâie, un praf de sare, trei ouă, adăugându-se, facultativ, stafide. De asemenea, se poate face cu brânză sărată, ouă şi mărar, sau brânză sărată, ouă şi ştevie tocată, sau brânză sărată, ouă şi praz. Există şi plăcintă dobrogeană cu carne, la care se folosesc o ceapă tocată, ouă, pesmet sau făină şi, bineînțeles, carne tocată, de preferință carne de oaie sau amestec de carne de vită cu puțină carne de porc.”

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *