ASIA, PE GUSTUL MEU Promovate

Dubai – coroana cu nestemate din Golf

Dacă vrei să alegi Dubaiul ca destinație de vacanță – sau de city breack – atunci trebuie să pleci la drum cu câteva teme făcute, ca să nu pierzi nici o secundă din prețiosul timp al explorărilor.

Uită de resorturile de 7 stele, de cel mai înalt turn din lume, de insulele artidiciale și de hotelurile subacvatice, de clădirile care se învârt ca un titirez și de toate superlativele pe care le-ai auzit până acum! Sigur, Dubai este toate acestea la un loc, dar e mai mult decât atât, este locul în care poți să înțelegi cât de mult se aseamănă omul Creatorului său, reușind să înalțe, peste un vechi sat de pescari arabi, o întreagă industrie turistică, unde-și lasă banii și visele peste zece milioane de călători, în fiecare an.

SĂRACI ȘI BOGAȚI.
Turiștii vin din toată lumea și provin din toate păturile sociale, de la cei care ajung aici cu avionul personal, până la aceia care au economisit 2-3 ani pentru o vacanță superexotică, în „orașul superlativelor create de om”. Dubai este orașul super-bogaților și al super-săracilor. Puțin probabil să mai existe în lume un loc în care decalajul social să fie atât de evident. Cei născuți în Emirate, aproximativ 12% din populație, sunt de obicei extrem de bogați, restul este reprezentat de… clasa muncitoare, cei pe spatele cărora s-a ridicat imensul edificiu turistic, în majoritate emigranți din subcontinentul indian sau din zonele mai puțin prospere ale Golfului. Între aceste două categorii se mai află o categorie specială, cea a expaților proveniți din vestul Europei, de obicei specialiști care țin în mână managementul firmelor din turism și nu numai.

CE MĂNÂNCI ȘI… CE BEI?
Dacă vrei să înțelegi cu simțurile tale diferența aceasta de clasă și de avere, atunci cel mai bine e să treci experiența prin… stomac. Cele mai teribile provocări gustative le-ai putea avea în restaurantele chef-ilor cu stele Michelin pe umăr. La Grosvenor House Hotel ori la Hilton Dubai Creek, unde meniurile poartă semnăturile britanicilor Gary Rhodes și Gordon Ramsay. La capătul opus al spectrului culinar se află Al-Dhiyafah, strada celor care știu cum se mănâncă ieftin în Dubai. Aromele de bucate libaneze, iranene, indiene sau chiar chinezești te iau cu asalt și nu trebuie decât să alegi ce vrei să mănânci și să privești cum la mașina de gătit așezată direct în stradă prânzul tău tocmai se prăjește mocnit. La capătul nordic al străzii, se află Sidra, cu salate picante și grătare iraniene din măruntaie, cu carne de miel și fructe de mare, pe când la capătul sudic găsești restaurantul-ambulant Ravi, cu cea mai bună bucătărie pakistaneză, cu parfum intens de curry. Este drept însă că, din pricina legislației, alcool nu vei putea bea decât în restaurantele din hoteluri – exclus să se întâmple asta pe strada Al-Dhiyafah. Pe de altă parte, însă, cum în Dubai există 450 de hoteluri, nu cred să rămână cineva pe… uscat. Un pont: de încercat, în zilele de vineri, celebrele „champagne brunch”, când, la orele prânzului, multe restaurante lasă șampania să curgă în râuri (metaforic vorbind), printre munți cu creveți și stridii de mărimea pumnului lui Neptun.

HAI LA SHOPPING!
Să spui că Dubai este „raiul mall-urilor” a devenit deja un clișeu. Însă, pentru fanii shopping-ului, care au experimentat deja New Yorkul și Parisul, s-ar putea să fie o ușoară dezamăgire. Produsele din aceste mall-uri nu sunt neapărat mai ieftine sau „mai altfel” decât în restul lumii. Deosebite sunt… mall-urile în sine, care par să fi fost construite cu o fantezie fără limite, oferindu-ți atracții suprarealiste. Souk-ul (souk este numele arab generic pentru bazar, piață și… mall) Madinat din interiorul Jumeirah Madinat Hotel, de exemplu, are propria sa cale navigabilă, pentru a putea transfera turiștii de la magazine la restaurante și hoteluri (mai ales la cele din exuberantul palmier de insule artificiale). Gargantuescul Mall of the Emirates are pârtie de schi cu zăpadă adevărată… Ce urmează? Un Jurassic Park, cu dinozauri în mărime naturală (sigur, fiarele preistorice vor fi de… fier!). Și dacă tot am amintit de souk-uri, să trecem în revistă și Gold Souk sau bazarul aurului (și-al diamantelor), unde, dacă știi cum să negociezi, poți obține bijuterii minunate la un preț rezonabil.

BURJ AL-ARAB.
Apropo de diamante… zice-se că Dubaiul este coroana cu pietre prețioase a deșertului, iar dintre toate cel mai strălucitor este Burj Al-Arab! Despre hotelurile din Dubai se spune că sunt de 7 stele. Adevărul este că în clasificările internaționale nu există „7 stele”, nimic nu trece de 5, dar dacă ar fi să treacă, atunci Burj Al-Arab ar merita această clasificare. Este cel mai înalt hotel din lume și cel mai luxos, cu flota lui de Rolls-Royce-uri albe, cu fântânile arteziene din foaier, cu focurile de artificii care anunță sosirea (ori plecarea) vreunui VIP, cu frunzele de aur care-l decorează bogat. Dacă nu îți permiți să iei o cameră aici, fie și pentru o noapte, atunci te poți bucura de priveliște rezervându-ți o masă într-unul dintre scumpele și fascinantele restaurante ale turnului. Poate la Al Muntaha, situat la ultimul etaj… dar acolo, interiorul mult prea luminat te-ar putea împiedica să privești orașul de sus. Poate la Al Mahara, cel mai scump restaurant de pește din Dubai. Ori la Sahn Eddar, pe terasa căruia se servește un delicios ceai englezesc la orele cinci ale amiezii. Iar dacă vrei să vezi Burj Al-Arab, în toată majestuoasa lui ființă, privindu-l de jos în sus, chiar de la „rădăcină”, atunci bea-ți cocktailul fără alcool de la barul de pe plajă, Majlis Al-Bahar.

DUBAIUL TRADIȚIONAL.
Ei, și dacă te-ai săturat de toată imaginea asta nouă și exuberantă a celui mai scump oraș-stațiune din Golf, atunci găsește-ți timp să vizitezi cartierul Bastakia, „înghesuit” între Dubai Creek și Bur Dubai, locul în care vei regăsi calmul și pitorescul vechiului sat de pescari care fusese odinioară Dubaiul. După o dulce plimbare leneșă pe străzile încărcate de parfumuri și nostalgii, bea un suc răcoritor cu mentă și avântă-te în Bur Dubai, cartierul ca un mini-labirind de turnuri… pitice (uriașe pentru orice alt colț al planetei), unde vei găsi probabil cele mai multe muzee, galerii de artă și… cafenele din tot orașul.

ARHIPELAGUL-PALMIER.
E frumos și în Bastakia, dar parcă Dubaiul nu e Dubai dacă nu ești înconjurat de clădiri megalitice și dacă nu te minunezi la tot pasul de ce este în stare să facă omul, cu mintea și cu mâna lui. Șeicul Mohammad bin Rashid Al-Maktoum, poet și filosof, a spus o dată: „Este nevoie de un om cu viziune pentru a scrie pe apă”. Asta a făcut acela care a imaginat primul arhipelag din largul Dubaiului… continental, Palm Jumeirah, sau arhipelagul-palmier, numit de multe ori „a opta minune a lumii”. Dar nu e acesta singurul ansamblu de insule artificiale inspirat de șeicul-poet (și actualul monarh constituțional din Dubai). Arhipelagul „The World”, cu aproximativ 300 de insule, câte una pentru fiecare țară de pe planetă, a fost proiectat în 2003 și de atunci nu puțini au fost cei care au ales să… își cumpere o țară (o insulă atificială). Cei care nu-și permit însă o asemenea investiție ar putea încerca să facă altceva: să închirieze o bărcuță cu motor și să se plimbe printre insule (unele sunt gata, altele – încă în construcție), pretinzând apoi, pe drept cuvânt, că într-o singură după-amiază, au navigat în jurul lumii.

APĂ, NISIP ȘI IARBĂ…
Ce altceva mai poți să faci în Dubai? Să mergi la plajă. Hotelurile au toate piscină, dar dacă vrei o plajă naturală de nisip, atunci poți să alegi Al-Mamzar, o plajă publică, aflată în apropiere de emiratul vecin Sharjah. La fel de bună este și alternativa: Jumeirah Beach Park. Ar trebui însă să știi că nu ai voie în costum de baie decât în interiorul piscinelor de la hotel și al plajelor amenajate special pentru asta. De fapt, sunt câteva rigori vestimentare de care trebuie ținut cont tot timpul: mâinile, pieptul femeilor și picioarele (măcar până sub genunchi dacă nu mai jos) să fie acoperite cu haine lejere (nu strâmte!), iar bărbații să aibă obligatoriu pantalon lung și cămașă cu mânecă lungă. Apropo de nisip, nu poți rata deșertul… deși, în proximitatea Dubaiului, pustiul nu e chiar pustiu. Un safari cu 4 x 4 înseamnă o călătorie până la dunele de lângă oraș, unde vei da peste alți călători adunați în jurul grătarelor și al dansatoarelor din buric. Mai poți zbura deasupra deșertului în baloanele cu aer cald, iar dacă-ți dorești ceva mai puțin frust, o partidă de golf este exact ceea ce-ți trebuie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *