De Anul Nou, în majoritatea localităților din județul Arad, atât pe Valea Mureșului, cât și pe Valea Crișurilor, se merge cu Sorcova și cu Plugușorul.
Aceste obiceiuri sunt lăsate mai ales în grija copiilor, textele recitate și cântate de aceștia fiind diferite, însă, uneori chiar de la un sat la altul, în funcție de specificul local.
Pe lângă acestea, un obicei în mare parte uitat, care se mai practică în extremitatea estică a județului Arad mai ales cu ocazia Bobotezei, este cel numit Cioroleasa, după numele unei femei care vine la casa omului pentru a îndepărta vrăjile, moronițele și vâlvele.
Un alt obicei, aproape uitat, este cel numit Vertepu, care se practică atât la Crăciun, cât și la celelalte sărbători de iarnă. Un grup de săteni confecționează artistic o cutie specială din lemn, semănând cu macheta unei biserici, cu care merg din casă în casă. În cutie se pot vedea patru sau cinci păpuși, întruchipându-i pe cei Trei Crai de la Răsărit, pe Irod și, uneori, pe un păpușar-povestitor, care sunt „jucate” de vertepi. Este o reprezentație cu păpuși care aduce multă veselie, deoarece Irod este mereu ironizat.
Toate aceste obiceiuri mai au încă și astăzi în unele dintre satele arădene, fastul și amploarea de altădată, păstrându-și nealterate farmecul și frumusețea. Iar faptul că tinerii sunt atrași de datinile străbunilor, participând direct la perpetuarea acestor obiceiuri, este deosebit de încurajator, asigurând conservarea culturii populare în localitățile județului. (AGERPRES)
Ghidul vacanțelor și călătoriilor tale