Avizierul de vacanţe Promovate

VIDEO: Testamentul lui Avram Iancu, expus în casa natală de la Vidra de Sus. Ce lăsa moștenire Crăișorul Munților pentru neamul românesc din Ardeal?

Testamentul olograf al lui Avram Iancu – expus în premieră în casa lui natală – astăzi complex muzeal. La Vidra de Sus (azi, localitatea Avram Iancu) există astăzi un superb complex muzeal dedicat atât biografiei celui care a fost unul dintre conducătorii revoluției, la 1848-1849, în Ardeal, cât și activităților curente din viața satului din Țara Moților, din Evul Mediu până la mijlocul secolului XX.

Testamentul olograf al lui Aveam Iancu, redactat în 20 decembrie 1850, la Cîmpeni, a fost donat anul trecut Bibliotecii Centrale Universitare ‘Lucian Blaga’ din Cluj Napoca de către familia Raţiu, care l-a păstrat timp de peste 150 de ani. Avram Iancu este personalitatea cea mai cunoscută a Ţării Moţilor.

De profesie avocat, acesta a jucat un rol extrem de important în Revoluţia de la 1848. Denumit şi ‘Crăişorul Munţilor’, Avram Iancu a comandat în 1849 armata românilor transilvăneni împotriva trupelor ungare.

Află mai mult despre testamentul lui Avram Iancu și urmărește VIDEO

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *