Datorită bugetelor prea mici, pe final de an 2011, mulţi români au ales să nu plece de acasă de Crăciun sau de Anul Nou. Dar pentru că Sărbătorile de Iarnă nu sunt întregi dacă nu ai ieşit undeva, ei au ales să plece totuşi într-o micro-vacanţă, la începutul lunii ianuarie. Şi asta pentru că preţurile sejururilor, imediat după 3 ianuarie, sunt cam la o treime din valoarea celor practicate de agenţii pentru Sărbători. Aşa se face că, deşi nu au prea ţinut cont de calendarele pe vechi şi pe nou, din cauza problemelor financiare provocate de criză românii au ajuns să ţină, fortuit, revelionul “pe stil vechi”.
“Avem numeroase solicitări în ianuarie, pentru că în staţiunile de la munte preţurile sunt, chiar şi în cele mai cunoscute dintre ele, mai mici. Cum perioada coincide şi cu vacanţa elevilor, am vândut multe pachete turistice pentru familii. Nemaifiind o aglomeraţie deosebită, au apelat la noi şi cei ce doresc să se odihnească”, a declarat pentru AGERPRES Dumitru Nănescu, vicepreşedintele filialei Moldova a ANAT. Potrivit acestuia, “oferta este, însă, la fel de bogată ca în perioada Sărbătorilor de Iarnă, cu excepţia neincluderii unei mese festive asemănătoare celei de Revelion”. Dar problema asta şi-o rezolvă fiecare cum ştie mai bine. Distracţie să fie! Şi pe bani nu prea mulţi.
În Moldova, ca şi în restul ţării, s-au vândut bine pentru această perioadă pachetele turistice pentru Bucovina, Maramureş, Valea Prahovei şi Poiana Braşov, pentru schi. De asemenea, pachete tip “citybreak” în capitale culturale europene – Paris, Roma, Budapesta, Viena ori Barcelona – şi sejururi în Istanbul, Antalya, Lisabona, Cipru. Au fost alese şi destinaţiile exotice, dar într-un procent foarte mic.