Text: Magda Cristina Ursache
Marele tur al insulelor greceşti… Peste 1.000 de destinaţii şi mult mai multe poveşti, revelaţii si amintiri care nu pot fi şterse chiar aşa de uşor. Este călătoria unei vieţi, un răsfăţ continuu, o fericire ce ţi se agaţă de suflet şi nu-ţi mai dă drumul.
Santorini este insula îndrăgostiţilor şi a marilor mistere, căci pe aceste locuri, se pare, s-a ridicat odinioară Atlantida. Puteţi să o căutaţi, răscolind cu înfrigurare nisipul roşu sau, şi mai bine, lăsaţi apusul soarelui să vă ghideze călătoria imaginară dincolo de zidurile anticului (imaginarului) oraş. Savuraţi un pahar cu vin alb Nihteri, vinul nopţii, obţinut din struguri culeşi doar la lumina lunii, pentru a li se păstra întrutotul puterea de seducţie. Dacă doriţi să vă răsfăţaţi cu un alt vin bun, călătoriţi în Ikaria, acolo unde miturile sunt încă vii, iar grecii încă mai beau vin roşu, asemenea celui de pe vremea lui Homer. De altfel, legendele ne dezvăluie această insulă ca locul de naştere a lui Dionisos, zeul vinului, aşa că viaţa este cu mult mai frumoasă în Ikaria. Cel mai bun ouzo se face în Insula Lesbos, iar după ce-l veţi gusta veţi simţi aromele de anason, coriandru şi scorţişoară. Este o artă să-l savuraţi şi nu întâmplător în Lesbos timpul curge mult mai repede, iar toţi grecii îţi sunt prieteni. În Corfu, vacanţa ia forma unor fructe de kumquat. Portocalii ca soarele spre asfinţit, bine coapte şi încleştate într-un sirop dulce, dulce. Încercaţi-le în toate „stările”: confiate, în dulceaţă sau sub formă de lichior. Chios este insula copacilor care plâng cu lacrimi de cristal. Masticul, răşina care se obţine în miezul verii după crestarea scoarţei copacilor de Pistacia lentiscus, este folosit în bucătărie (îngheţata şi produsele de patiserie sunt o tradiţie a acestei insule) şi industria cosmetică.
În Valea Fluturilor din Rodos, insula cu mult mai frumoasă chiar decât soarele, veţi avea parte de un alt fel de răsfăţ, catifelat şi foarte colorat. În fiecare an, din iunie şi până în septembrie, mii de fluturi roşii se adună cu un straniu fâlfâit de aripi. Îndrăzniţi să întindeţi mâna… Tilos şi Creta sunt insulele în care s-au născut primele parfumuri ale Eladei. Ingredientele locale (irişii, crinii, violetele, măghiranul, trandafirul şi salvia) erau combinate astfel încât să fie pe placul celor care doreau să se învăluie în aromele pământului. Esenţe parfumate în vase delicate, ce şoptesc dorinţe. Marmura albă, strălucitoare, aproape transparentă şi atât de perfectă, încât pare că nu e pământeană, incită imaginaţia vizitatorilor din Paros. Din marmura desferecată din cariera de la Marathi a fost „însufleţită” Venus din Milo. Intraţi în măruntaiele muntelui şi atingeţi, uşor şovăitori la început, locul unde ia naştere veşnicia. Şi ar mai fi uleiul de măsline din Creta (secretul, din fericire, nu chiar atât de bine păstrat al longevităţii cretanilor), mierea de cimbru din Lipsi, ţesăturile artizanale din Lefkada, roşiile cherry din Santorini, care nu au nevoie de prea multă apă pentru a căpăta dulceaţă, brânză manouri cu un uşor gust de citrice şi fructele de cactus din Kimolos, dulciurile cu fistic din Aegina şi mitul eternei întoarceri, în Ithaca lui Ulise…
Ghidul vacanțelor și călătoriilor tale