Jurnal de vacanţier TURCIA, pe gustul meu

Expediție în Capadocia (3). 10 lucruri pe care e musai să le faci acolo

Vacanțierul a vizitat zilele trecute Capadocia (după care a pornit-o peste șesuri și munți, spre sudul mediteranean, împreună cu ceilalți invitați speciali ai Prestige Tour și Calypso Tour). Dar nu ne îndurăm să ne despărțim așa de ușor de imaginile ei spectaculoase.
Dacă tot ai ajuns în acest teritoriu unic, aflat chiar în inima Turciei anatoliene, în vechea Cezaree a Capadociei, atunci nu rata lista noastră:

1) Vizitează muzeul în aer liber de la Goreme, cu cele 10 biserici de piatră ale lui (mergi și în Valea Ihlara să admiri frescele altor bazilici rupestre din zorii creștinismului)


2) Ia-ți inima în dinți și fă o tură cu balonul, la răsărit. Nu vei regreta. Și vei primi și brevet de zbor, la sfârșit.


3) Urcă în cetatea de piatră de la Uchisar, străbate-i galeriile și camerele săpate în stâncă și admiră de sus priveliștea văilor, cu stranietatea lor


4) Fă o plimbare prin Valea Dragostei (cu puțină imaginație, afli și de ce îi spune așa)


5) Dacă te ține buzunarul, petrece o noapte într-unul dintre hotelurile amenajate în galeriile de piatră. Nu, nu vei trăi ca primii creștini, ai tot confortul acolo, dar vei simți forța pe care ți-o dă piatra.


6) Vizitează toate locurile acelea cu personaje de piatră despre care ai auzit vorbindu-se atât: Cele-trei-frumuseți (un fel de Babe din Bucegi, dar la vremea tinereții lor), Pașa-bag (unde poți să participi la o… ședință de divan, a pașalelor din stâncă), Valea Cămilelor.


7) Admiră, de sus, Valea Porumbeilor (foarte prețioși în vremurile de demult, căci datorită lor vechii capadoccieni aveau, din belșug, îngrășământ natural pentru culturile agricole (și, ca să nu te deochi, cumpără „ochiul-Fatimei” și leagă-l de creanga unui copac


8) Vizitează măcar unul dintre cele 6 orașe subterane în care trăiau primii creștini


9) Învață cum se lucrează ceramica de Avanos (cu sunet de porțelan) și cumpără-ți măcar o ceșcuță, o farfurie sau… o bijuterie de ceramică pictată.

10) Degustă bucatele specifice locului. Recomandarea mea: kaymak-ul și testi kebab (carne cu legume, pregătită în vase de lut înconjurate de jar)

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *