Avizierul de vacanţe Promovate

Dracula story. Halloween in Romania

Dracula

Dracula vinde! E brandul care merge aproape de la sine și care ne-aduce turiști cu duiumul! Ce frunză verde tremurând în vânt? Ce oaie recitând dramatic Miorița? Vampirul gotic, contele-negru condamnat să rătăcească, nemuritor, prin noaptea lumii e (încă) cel mai bun vector de imagine al României turistice. Zic… încă, pentru că de la o vreme și alții se înfruptă… era să spun „din sângele lui”.

Pe 30 octombrie s-a încheiat la Dublin a 5-a ediție a Festivalului Bram Stoker, dedicat creatorului personajului „Dracula”. Mândri de conaționalul lor, irlandezii au construit, în inima orașului, un Castel al lui Dracula, dotat cu tot ce trebuie ca să provoace imaginația: coșciuge și piroane, sânge și, în genere, mult roșu risipit în decor, sunete trifiante, vampiri și vampirițe care-ți ies în cale, din întuneric. Și, ca să fie tacâmul complet, răspândesc vorba că Bram (Abraham) Stoker a avut ca sursă de inspirație legendele și basmele cu strigoi și strigoaice ale irlandezilor, pe care mama și bunica i le istoriseau micului Bram înainte de culcare.

Care e adevărul? S-a inspirat romancierul din folclorul irlandez sau din istoriile despre temutul prinț valah Vlad Țepeș, care înspăimântase Europa atât pe câmpul de luptă, cât și în sala de judecată? Erau aspre sentințele voievodului din scaunul de la Târgoviște și București, iar contemporanii s-au răzbunat, creionându-i un portret de om sângeros. Un diavol.

Strănepotul lui Bram Stoker, Dacre Stoker, a călătorit de două ori pe urmele lui Dracula… și ale lui Vlad Țepeș, după cum se va vedea, în România. Venise și pentru a-și lansa cea de a doua carte, dar și pentru a se documenta pentru o a treia, care va fi nu doar tipărită, ci și ecranizată până în primăvara lui 2018.

Filmul ar urma să se numească „Dracul” și se ocupă mai puțin de personajul lui Stoker, cât de autorul însuși. Luând ca bază paginile „Jurnalului pierdul al lui Bram Stoker” (Dacre Stoker și Elizabeth Miller, 2012), îl urmărește pe tânărul scriitor în călătoriile lui de documentare pentru cartea care avea să-l facă nemuritor (un alt fel de nemurire decât cea a lui Dracula!).

Iar dacă Bram a călătorit spre inima Europei pentru a-și descoperi personajul, Dacre a făcut și el această călătorie inițiatică în locul pe care-l numește „țara lui Dracula”. Adică România. Ce este interesant la Dacre Stoker este că e un excelent cunoscător al istoriei medievale a românilor și a contextului în care Vlad Țepeș își ducea lupta pentru integritatea voievodatului de la sud de Carpați.

Când l-am întâlnit în Castelul Huniazilor, ne-a declarat cu privire la cele două cărți pe care le-a scris el însuși, inspirat de legenda lui Dracula: „Povestea lui Dracula merge mai departe. Străbunicul meu a scris o carte despre această legendă, eu am preluat moștenirea sa. Încerc să descopăr adevărul din spatele personajelor care apar în cartea lui și să restitui personalitatea reală a faimosului Vlad Țepeș, fără a neglija legenda lui Dracula. Mă străduiesc să conving lumea să vină să discearnă la fața locului adevărul despre prințul istoric Vlad și legendarul Dracula”.

Îndrăgostit de România, urmașul lui Bram Stoker a întocmit și un top 10 al locurilor pe care turistul e musai să le viziteze în „țara lui Dracula”:

1) Sighișoara – orașul medieval în care s-a născut Vlad Țepeș, cu o arhitectură saxonă fabuloasă, sit protejat UNESCO

2) Curtea Veche, în București, locul în care Vlad Țepeș semnează documentul în care apare pentru prima dată, într-un înscris, numele Bucureștiului.

3) Târgoviște, capitala Țării Românești, pe timpul domniei lui Vlad Țepeș

4) Castelul Bran – considerat a fi, ficțional, Castelul lui Dracula

5) Satul săsesc Viscri, cu biserica sa fortificată, unde Prințul Charles al Marii Britanii și-a cumpărat două case – prințul moștenitor al coroanei britanice susține că în arborele său genealogic se află și Vlad Țepeș

6) Castelul Huniazilor, Hunedoara – unde se presupune că Vlad Țepeș a fost întemnițat o vreme, de către Matei Corvin

7) Cetatea Poenari, din Argeș, construită de Vlad Țepeș

8) Mănăstirea Curtea de Argeș – neropolă voevodală, unde sunt înhumați mai mulți dintre strămoșii lui Vlad Țepeș

9) Mănăstirea Snagov – unde se presupune că ar fi fost ucis de către ieniceri Vlad Țepeș

10) Pasul Bârgăului – unde încă din 1983 a fost edificat Castelul lui Dracula, în scop propagandistic, în perioada comunistă, turiștii străini să poată fi atrași cu ajutorul brandului Dracula.

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *