Fotografierea bibliotecilor este un proiect lansat de un arhitect german, Reinhard Görner, în 2008. El a stat la temelia a 60 de fotografii realizate în Europa și Statele Unite ale Americii. Artistul explică abordarea acestui subiect în proiectul dat prin ambianța specifică pe care o găsește doar în biblioteci. „Acestea sunt locuri unde adesea domină o concentrare profundă și mult calm”, afirmă el.
Tehnica de fotografiere se bazează pe lumini naturale, efecte de simetrie și absența simțitoare a oamenilor. El explică alegerea sa prin dorința de a transmite spectatorului starea de concentrare pe care a trăit-o în timp ce fotografia aceste adevărate opere de artă. Bibliotecile nu sunt doar incinte în care se depozitează cărțile, ele sunt locuri care generează stări de spirit, trezește sentimente și nu lasă pe nimeni insensibil, spune protagonistul.
A fost destul de greu de redat frumusețea și magia acestor biblioteci în doar 60 click-uri ale aparatului de fotografiat, dar a reușit cu siguranță să atingă scopul pe care îl urmărea în cadrul acestui proiect. Iată câteva din fotografiile care vor trezi dorința de a vizita aceste atracții turistice, pe care oamenii încep să le neglijeze din ce în ce mail mult.
Abbaye de Vorau, Austria
Stând pe o colină izolată, mănăstirea Vorau, fondată în 1163, urmează până în prezent regulile Sfântului Augustin. De îndată ce intrați pe poartă, veți observa cu ușurință fațada impresionantă, precum și cele două turnuri ale mănăstirii. În cadrul ei, veți descoperi, de asemenea, legendara bibliotecă. Decorul său interior este bogat și destul de excesiv. La câțiva pași puteți vizita un foarte interesant eco-muzeu, Muzeul Freilichtmuseum.
New York Public Library, SUA
Această bibliotecă este a doua cea mai mare din Statele Unite ale Americii și a patra cea mai mare din lume. Fondată cu sprijinul unor filantropi americani în secolul XIX, biblioteca este administrată independent, beneficiind de finanțare privată și publică. Tezaurul cultural al lăcașului constituie 53 de milioane de cărți și alte materiale. Cei 3,5 milioane de abonați sunt deserviți de circa 3150 de angajați în frunte cu directorul Anthony Marx.
Fiecare din bibliotecile vizitate nu se aseamănă între ele și reflectă perioada fondării lor. Bibliotecile vechi au fost construite pentru a manifesta puterea și măreția. Simetria, abundența culorilor și munca artizanilor denotă dorința de a impresiona.
Biblioteca Națională din Madrid, Spania
Fiind fondată în anul 1712, Biblioteca Națională din Madrid este o bibliotecă publică de importanță, cea mai mare din Spania. În ea se găsesc toate stilurile de literatură de la cărți, jurnale, ziare, reviste, hărți, timbre, manuscrise, până la înregistrări sonore, patente și baze de date. Designul interior ilustrează perfect stilul secolului XVIII-lea de la broasca de la ușa din interior până la țesătura de pe scaune.
Biblioteca Națională Clementinum, Praga
Considerată una dintre cele mai frumoase clădiri cu arhitectură barocă din lume, Biblioteca Națională Clementinum păstrează 20 mii de volume de cărți teologice în toate limbile din lume, precum și o cameră dedicată scrierilor originale ale lui Mozart. În anul 1777, cu sprijinul Mariei Tereza a Austriei a decis să ofere acestei adevărate comori culturale statutul de bibliotecă publică și universitară.
În bibliotecile moderne, spre deosebire de cele vechi, anume elementele de arhitectură captivează cititorul și îl transportează într-un univers al cunoașterii și cercetării.
Biblioteca departamentului filologic al FREIE UNIVERSITÄT, Berlin
Proiectul arhitectural al clădirii a fost realizat de Norman Forester. Fiind deschisă în anul 2005, clădirea bibliotecii filologice este adesea numită “Biblioteca-scoică” datorită stilului architectural pe care îl manifestă. Intenționat sau întâmplător, dar scările bibliotecii sunt aidoma circumvoluțiunilor creierului uman. Construcția bibliotecii a pornit de la faptul că clădirea universității necesita reparație general ă și pentru a nu tărăgăna procesul de studii, administrația a hotărât să construiască un bloc aparte pentru bibliotecă. Astfel, cei 35 mii de studenți ai universității au continuat să aibă acces la literatură, dar și s-au bucurat de designul neobișnuit al bibliotecii.
Din anul 1980, arhitectul german Reinhard Görner s-a specializat în domeniul fotografierii arhitecturii. El mărturisește că în timpul lucrului, el este foarte meditativ și concentrat, ceea ce îi permite să trezească publicului aceeași stare de spirit. Dacă ați observat, în fotografii nu sunt prezenți oamenii, ceea ce le permite spectatorilor să simtă mai bine ambianța locului.