Avizierul de vacanţe EUROPA, PE GUSTUL MEU Hai hui prin lume LUMEA, PE GUSTUL MEU Promovate Recomandări

Vacanţă în Croaţia: Lovran – oraşul dafinului

Lovran – Laurana, în italiană, Laurania, în epoca romană – este considerată astăzi una dintre perlele turismului croat. Situată pe coasta de est a Glofului Kvarner, în bătrâna Istria, este una dintre cele mai vechi aşezări pe coasta Adriaticii. Şi, ca orice cetate cu istorie, are şi o legendă.
De altfel, toată Istria, cuprinzând şi versantul său liburnic şi chiar insulele care corespund Dalmaţiei, este bogată în legende de origine greacă, aproape toate legate de expediţia Argonauţilor, care, după ce au fost în Colchida, pentru a se sustrage urmăririi regelui Eeda, au trecut Dunărea (Istrul – !), apoi Sava şi, în cele din urmă, au ajuns pe malurile Istriei.
coroana de dafin Una dintre aceste legende este cea care explică numele vechi al Lauraniei, patria vestitului arhitect care, mai în urmă, în vrmea Renaşterii, a construit palatul ducal din Urbino.
Dar iată şi legenda!
Se spune că o ceată de eroi şi de poeţi greci, sătui de bătăliile fără sfârşit (unii) şi de cântat războaiele Eladei (ceilalţi), a plecat către vest. Ei s-au stabilit în apropiere de colonia grecească Medea, în ţinutul Liburniei.
Printre bunuri şi comori pe care le-au luat cu ei, se zice că ar fi purtat şi cîteva cufere, în care aşezaseră, cu rădăcinile mereu păstrate în pământ umed, câţiva pui de dafin. Ştiau că acolo unde urmau să ajungă dafinul nu creştea, pe atunci, şi se temeau că, în cazul vreunei competiţii sportive ori al vreunui concurs de poezie şi retorică, nu ar fi avut cu ce să încununeze frunţile câştigătorilor!
O dată ce şi-au stabilit locul de ridicat cetate, ei au plantat laurii tineri (laur – un alt nume al dafinului), iar aceştia au crescut orgolioşi, înalţi şi robuşti, răspândindu-se în toate zările.
Cetatea poeţilor, a sportivilor şi a oamenilor de arme retraşi din războaie a înflorit, deodată cu pădurea de dafini, iar locul a fost numit Lauriana, apoi Laurana şi, azi, Lovran.
golful kvarner Chiar dacă în timp gloria de odinioară s-a mai estompat – în vecinătate, s-au dezvoltat oraşele Trieste, Pula şi Rijeka – în secolul al XIX-lea, Laurana/Lovran va deveni una dintre staţiunile la modă ale nobilimii austro-ungare. Este momentul în care turismul dezvoltă regiunea, din punct de vedere economic, iar faima oraşului a ajuns până în zilele noastre.
Lovran centrul vechi Cele mai importante obiecive turistice al Lovranului sunt turnul Sfântului Gheorghe şi biserica parohială, cu fresce medievale de secol XIV.Oraşul este plin de grădini, cu multe clădiri-monument de secol XIX, iar centrul istoric este locul ideal pentru plimbări romantice.
Turistul care vrea să zăbovească măcar câteva zile în antica Laurania găseşte cazare în câteva frumoase hoteluri de 3 şi 4 stele, în vile cochete şi chiar în complexuri de studiouri şi apartamente. Cel mai bine cotat este hotelul Draga di Lovrana (4 stele), situat în mijlocul dealurilor cu vegetaţie luxuriantă, deasupra vechiului oraş, cu o superbă panoramă a golfului Kvarner. Hotelul este situat ân Parcul Natural Ucka, dar prezintă un incovenient, estela 7,5 kilometri de plajă.
plaja din Lovran Dacă doriţi să aveţi marea aproape – să zicem, doar la 50 de metri – atunci e de preferat să alegeţi hotelul Villa Eugenia, care are avantajul de a se afla în centrul oraşului medieval, chiar pe Riviera – prilej pentru lungi şi romantice plimbări pe înserat – dar şi în apropierea uneia dintre cele mai aglomerate dintre plajele staţiunii. Faleza Lovranului are, de altfel, o lungime de nu mai puţin de… 12 kilometri, dar nu pe toată întinderea ei puteţi să vă aşezaţi cearşaful pentru plajă…
La Lovran se poate ajunge cu automobilul, sau cu trenul – prin Opatija, de unde se va lua un mijloc auto, pe drumul de coasta -, sau cu avionul (e drept că nu există curse directe, dar Czech Airlines, Croatia Airline, SAS şi Lufthansa oferă variante rezonabile – până la Grobnik, Rijeka sau Pula, de unde se ia un mijloc auto sau se face transbordare, in cazul pachetelor turistice care specifică asta.
Dacă optaţi pentru o vacanţă în Lovran este bine de ştiut că lunile cele mai bune sunt iulie şi august, când temperaturile sunt de 28-29 grade, iar apa mării de 23-24 grade, dar şi iernile sunt blânde şi propice turismului balnear şi de relaxare.
Din Lovran poţi pleca în excursii în parcurile naturale Piltvice, Brijuni, Risnjak, poţi face drumeţii pe coastă, în inima parcului Ucka, poţi încerca chiar mountain-biking…, dar şi scufundări în apa mării Adriatice. Apropo de mare, plajele Peharovo şi Lovran au primit în 2007 „Blue Flag”, iar plaja Kvarner este considerată cea mai sigură pentru familiile cu copii.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *