EUROPA, PE GUSTUL MEU FRANTA, pe gustul meu LUMEA, PE GUSTUL MEU Promovate Provence

Vacanţă pe Coasta de Azur cu bani puţini

Simona LAZĂR & Valentin ȚIGĂU
„Este o falsă problemă intangibilitatea Coastei de Azur pentru turiştii din Est. În ultimul timp, aici s-a dezvoltat un turism al buzunarelor mari, medii şi mici. Turiştilor români le spun să lase prejudecăţile şi să descopere cel mai frumos tărâm al vacanţelor albastre!”, ne îndeam­nă Michel Bouquier, delegat general pentru Turism al Guvernului Principatului Monaco.
Pe Coasta de Azur, întâlnirea cu marea e dintre cele mai romantice. Aici, „la vie en rose” a de­ve­nit „la vie en bleu”. Păzită, la nord, de Alpii Ma­ri­timi, Riviera Franceză îşi scaldă picioarele în Me­di­terană.
Pendulând între munte şi mare, călătorul are libertatea să aleagă între un concediu liniştit pe malul mării azurii – cu plajă, shopping şi distracţii – şi un concediu activ, de explorare, pe un traseu cultural intensiv. Cu bani puţini, pentru că, de anul acesta, afirmă managerii din turismul francez şi monegasc, Coasta de AzurCoasta de Azur s-a deschis pentru toate buzunarele.
Dar să încercăm şi noi câteva destinaţii…

Oraşul-muzeu şi oraşul-cazinou

Menton. Venind dinspre Italia, prima mare localitate a Rivierei Franceze este Menton. Oraş de­licat şi cu multiple influenţe, Mentonul, vegheat de basilica barocă a Sf. Arhanghel Mihail, e un conglomerat de cul­tură mediteraneană. Beneficiind de o climă ideală, citricele – şi în special culturile de lămâi – au conturat faima oraşului-grădină, adu­cân­du-i prosperitatea. Dintre cele şapte grădini cu­tre­ierate toată vara de turişti, Grădina Palatului Car­noles (cu prima mare colecţie de citrice din Fran­ţa) trebuie înscrisă, neapărat, în planul de vacanţă.

MONACO
La mică distanţă de Menton (pe Coasta de Azur, toate localităţile importante sunt inima­gi­na­bil de aproape unele de altele) se află miticul principat suveran Monaco, identificat, tradiţional, cu ideea de lux. Curiozitate arhitecturală şi cultu­rală, Monaco nu se întinde decât pe 2 kilometri pătraţi. Cu zgârie-norii săi, cu hotelurile particulare somptuoase, cu jo­cu­rile de noroc şi restaurantele nu mai puţin celebre, este locul în care te poţi întâlni, pe stradă, cu ce­le­bri­tăţi internaţionale şi româneşti.
Le poţi admira – într-un spectacol fără taxă de intrare – toaletele, maşinile luxoase ori le poţi ura succes la intrarea în Cazinoul din Monte Carlo.

(În paranteză fie spus, mulţi turişti aş­teaptă dinaintea cazinoului nu atât intrarea, cât ie­şi­rea din scenă a jucătorilor la ruletă, încercând să ghi­cească, după gesturile lor, dacă au pierdut sume mari sau, dimpotrivă, au câştigat marele pot!) Nu gre­şim spunând că la Monaco sunt din ce în ce mai mulţi români. Faptul e atestat de managerii unuia dintre cele mai cunoscute hoteluri, „Fairmont”, aflat lângă „marea buclă în ac de păr” a circuitului automobilistic monegasc.

NISA
Următorul mare oraş de pe Riviera Franceză este Nisa. Aici, lunga Promenade des Anglais, cartierele vechi, portul, muzeele, hotelurile şi restaurantele de renume sunt etape de „carte poştală ilustrată” de neocolit. Nisa are 20 de muzee, unde se intră fără bilet, 32 de monumente istorice şi 300 de hectare de parcuri şi de spaţii verzi.
Oraş cu personalitate, Nisa se mândreşte nu doar cu propria gastronomie, ci şi cu propria arhitectură, cu accente transalpine şi provensale, care dă străduţelor un aer inconfundabil. O plimbare matinală nu poate ocoli Piaţa de Flori şi tarabele cu socca (specialitate culinară locală, preparată din făină de năut şi ulei de măsline, mai bună şi mai ieftină decât pizza).
La ceasurile 12:00, aici se aude salva de tun prin care, tradiţional, cetăţenii erau (şi mai sunt) chemaţi la masa de prânz. Un bun restaurant, cu o stea Michelin pe firmament, se găseşte la Hotelul Negresco, edificiu construit de românul Henri Alexandru Negrescu, la începutul secolului trecut. Din păcate, este cam scump, dar merită să beţi măcar o cafea aici, ca să aveţi privilegiul de a vizita (pe gratis) hotelul, transformat într-un veritabil muzeu de artă.

SAINT PAUL DE VENCE
În drum spre Cannes, merită un mic ocol pentru a vedea Saint Paul de Vence, cetate medievală (foto dreapta jos) locuită continuu de 1.000 de ani, care atrage de decenii celebrităţile din lumea artelor plastice. Aici este mormântul lui Chagall, pe care puteţi aşeza, pios, după obicei, o pietricică…

Oraşul filmului şi oraşul parfumului
CANNES. Cum spuneam, „cetatea lumii de celuloid” nu e departe. Festivalul de Film din septembrie, care a făcut celebru Cannes-ul, promenada Croisette şi palatele somptuoase ar fi de ajuns pentru exploratorii unei săptămâni de vacanţă. Dar Cannes nu se limitează la aceste clişee. E mai mult. Evadând doar câţiva kilometri în larg, vă sugerăm o croazieră de o zi pe cele două insule învecinate: Lerines. Pe Sainte-Marguerite, la Fort Royal, a fost întemniţată misterioasa Mască de Fier, iar pe Saint-Honorat, călugării benedictini vă pot oferi vinul şi lichiorul lor, renumite în lumea întreagă.
GRASSE ŞI ANTIBES. De la Cannes, la egală distanţă spre munte şi pe manşeta Mediteranei, sunt alte două localităţi formidabile. La nord, e Grasse, unde, obligatoriu, trebuie să intraţi la Fabrica de Parfumuri Fragonard. Vă aşteaptă o vizită ghidată şi gratuită, în cursul căreia veţi afla mai multe despre eternul feminin. Cu puţin noroc, o puteţi vedea şi pe românca Anca-Sonia, cea care a dat francezilor din localitate o Academie de Arte Frumoase.

A doua destinaţie este Antibes, unde amintirea lui Picasso şi a lui Jacques Prevert este prezentă la tot pasul. Tot aici, „Marineland” oferă copiilor un teritoriu ex­clusivist al întâlnirilor cu fauna marină, din care nu lipsesc balenele şi delfinii.

Coasta de Azur, ieftină?
Da! Şi, pentru conformitate, vă propun urmă­torul inventar: cazări abordabile (la hoteluri de una şi două stele sau la particulari) care pleacă, în sezon, de la 40 de euro pe cameră; transport de la 34 de euro, taxele incluse, cu charterul direct Bucureşti-Nisa (inaugurat la 2 iulie de Blue Air); transport cu autobuzul cu numai 1 euro pe toată Coasta de Azur în localităţi şi între localităţi, în cadrul unui program special de vară numit Line Azur; pieţe agroalimentare de proximitate, muzee cu intrare gratuită, plaje de calitate, servicii profesionale, ofertă culturală abundentă, sport şi jocuri de noroc la discreţie.
Cât priveşte logistica, dacă vreţi să evitaţi agenţiile româneşti şi taxele lor de rezervare, construiţi-vă singuri un plan de vacanţă pe un traseu ideal. Planificaţi-vă cazările din parcurs, comandând online, prin www.booking.com, alegeţi-vă mijlocul de transport, puneţi bani deoparte pentru mâncare şi distracţii şi deveniţi turişti independenţi. Per total, s-ar putea să vă coste mai ieftin.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *