Călătorii culinare GRECIA, pe gustul meu Promovate Restaurante din lumea largă

Rovani… o coptură dulce pentru Ulisse și Penelopa

Este unul dintre cele mai animate locuri din Ithaca. Mai ales dimineața, pe răcoare, si după orele cinci ale amiezii, când zeițele încep a-și face vânt cu largile lor evantaie și insula se răcorește. Nu bag mâna în foc, dar cred că de vreo două-trei ori i-am văzut la o masă din Cafeneaua Margarita din Stavros chiar pe Ulisse și Penelopa. Scăpați de grija lui Telemah (pe care l-au însurat cu prințesa feacilor, cu Naussica, frumoasa corfiotă), regele cel isteț și regina lui cea harnică faceau planuri de viitor pentru Ctimene. Probabil nu știți cine e Ctimene. Așa e, istoria nu mai pomenește multe lucruri despre Ulisse și nevasta lui, țesătoarea, după momentul culminant al întoarcerii eroului acasă. Dar eu am aflat, de la Sotiris, bătrânul învățător din Stavros, urmarea poveștii: ca să-l împace pe regele feacilor (că nu se-nsurase cu fiica lui), Ulisse i l-a propus de ginere pe junele lui fiu (dar asta v-am mai spus-o). Cât despre el și Penelopa – care-l așteptase zece ani de război și alți zece de rătăcire pe mări -, dragostea dintre ei a fost atât de puternică încât o fiică le-a venit pe lume. Ctimene…

De fapt, nu despre eroii antici voiam să vă scriu, ci despre cafeneaua asta care n-are decât o jumătate de secol de existență (deși și asta e vreme lungă, nu-i așa?). E locul în care, încă din vacanța anului trecut, ne-am făcut doi prieteni de nădejde: pe Makis și pe Maria Lekatsas. Ei sunt proprietarii cafenelei Margarita și tot ei dețin secretul celei mai bune Rovani din Univers.

RovaniRovani e prăjitura tradițională din Ithaca. Dulce precum dragostea dintre Ulisse și Penelopa. Semn al mariajului fericit, Rovani este și coptura tradițională a nunților ithacheze (sau ithachiote… nu știu, zău, cum să adjectivez substantivul ăsta…!).

La Margarita Cafe nu-i zi lăsată de la Dumnezeu să nu se pregătească tăvi întregi cu delicioasa prăjitură și nu-i turist să nu o fi încercat. Unii o preferă cu înghețată. Și credți-mă că nu-i rea deloc. Mie îmi place așa, simplă, să o degust pe îndelete. Să mă răsfăț.

Câteva detalii despre Rovani: cea mai grozavă rețetă este cea în care folosești făină de orez; adaugi miere, zahăr, apă și ulei. Pui toate ingredientele grămadă (mai puțin făina de orez – măcinată destul de mare, are mai degrabă consistența grisului) și le aduci la punctul de fierbere. Apoi adaugi făina de orez, puțin câte puțin, amestecând bine cu o lingură de lemn. Pregătești o „tava” (o ungi cu ulei sau altă grăsime) și răstorni amestecul în ea. Dai la cuptor, la foc potrivit, pentru un ceas. Poate ți se pare dulce prăjitura, chiar și așa. Grecilor – nu. Ei pregătesc și un sirop, din apă, zahăr și miere. Îl pun la fiert pentru câteva minute, apoi îl toarnă fierbinte peste prăjitura din tavă. De tăiat se taie abia după ce coptura și siropul se vor fi răcit.

Nu mă întrebați de calorii. Grecii nu se întreabă – și… n-o duc chiar rău – dacă mănâncă o porție de Rovani. Eu am nevoie de un ceas de înotat, în golful albastru și retras, pe țărmul dintre Frikes și Kioni…!

Pentru detalii și meniu consultați pagina oficială a cafenelei Margarita din Stavros (Ithaca, Grecia) – http://www.ithacagreece.com/Margarita/Margarita.htm

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *