Dacă Regele Carol I era aproape obsedat de regimul său cazon de viaţă – nu doar uniforma lui simplă îl recomandă, dar şi felul în care îşi programa diferitele activităţi ale zilei, chiar felul în care mânca… – iar în ce îl priveşte pe Regele Ferdinand, e binecunoscută pasiunea lui pentru vânătoare (Revelionul anului 1911 l-a petrecut, de exemplu, la vânătoare, la invitaţia lui P.P. Carp), ceilalţi doi regi ai României au avut veleităţi sportive.
Regele Carol al II-lea, în anii adolescenţei şi ai primei tinereţi, câştiga toate competiţiile ocazionate de serbările iernii, la Sinaia, iar Regele Mihai a fost un împătimit al sporturilor cu motor… (de altfel, şi astăzi, la 91 de ani, preferă să conducă singur automobilul).
Rămânând însă în zona aceasta a sporturilor de iarnă, să spunem că schiul – ca şi patinajul şi săniuşul – s-a numărat printre sporturile foarte îndrăgite de toţi copiii cuplului regal Maria şi Ferdinand, excelând însă cel mai mare dintre băieţi – Carol – şi cea mai mică dintre fete – Ileana.
La fel de bine a evoluat pe schiuri şi fiul lui Carol al II-lea, Mihai…
Îi vom observa alături în aceste fotografii de presă din ianuarie 1931 (în acelaşi context mai apar Principesa Ileana – pe schiuri – şi Regina Maria – a cărei pasiune a fost, ştim bine, călăria, şi nu sporturile de iarnă).
Trebuie să spunem că iernile anului 1931 (ianuarie, februarie, decembrie) se află la mijloc între venirea pe tron a Regelui Carol al II-lea („restaurarea”, cum mai este cunoscută reântoarcerea fiului rătăcitor pe tronul la care renunţase de bună-voie pentru nurii Elenei Lupescu) şi divorţul acestuia de Regina Elena.
Este perioada în care micul prinţ Mihai are şansa de a se simţi în mijlocul unei familii întregite, altminteri, el fusese lipsit de tată din 1926 până în 1930 şi avea să fie privat de mamă, după noiembrie 1932.
În anuarie 1931, observăm din aceste fotografii, Mihai îşi priveşte cu adoraţie tatăl, pe care şi-l ia ca model şi în ceea ce priveşte… atitudinea pe schiuri.
Să mai reţinem că în aceste imagini Mihai nu avea decât 9 ani şi două luni, cam tot atât cât avusese tatăl său atunci când câştigase, pe aceeaşi pârtie, primul trofeu la concursul de săniuş!…
br />
Citeste si Regina Maria – Malta, Raiul copilariei mele (1)
Regina Maria, prima femeie la Meteora
Inedit. Fotografii cu Marele Voievod Mihai la Serbarile Iernii, Sinaia, 1931
Inedit. Imagini din călătoria Reginei Maria și a Regelui Ferdinand la Paris, în 1924, si un meniu de la Palatul Elysee
Inedit. Marele Voievod Mihai în vizită la Muzeul Ştiinţei din Londra, 1932
Asta denota o educatie aparte si un stil de viata burghez in sensul bun al cuvantului. Si pentru acest lucru familia regala are toata admiratia mea 🙂 !