Legende urbane

Oaspete pe două roți: impresii și motive pentru care voi reveni cu drag la Cluj

Iubesc să pedalez și-mi pare rău că o fac mai rar decât mi-aș dori. Am învățat să „mă țin” pe bicicletă la vârsta de 11 ani, iar de atunci am schimbat vreo 8 biciclete. E un lucru care mă liniștește într-un mod absolut, mersul cu bicicleta. Aș lua-o pretutindeni cu mine, dacă ar fi posibil.

Impresii din cel mai ospitalier oraș din Europa

Anul trecut am avut fericita ocazie să vizitez Clujul pentru o săptămână. A fost prima mea călătorie la Cluj și bineînțeles că am rămas cu totul impresionat de oraș. Din prima zi am mers cu rudele la care am stat să vizităm orașul și am tot hoinărit pe străzi și prin parcuri vreo 7 ore. Prea puțin pentru a vedea bine un oraș cum e Cluj, de aceea am fost extrem de bucuros când într-una din zile am încălecat bicicletele și am pornit pe străzi. Mergeam de fapt să ridicăm ceva de la un atelier de reparații a caselor de marcat, dar am refuzat transportul auto în favoarea bicicletei și a fost o alegere minunată.

Am pornit de pe strada E. Grigorescu (acolo locuiam, la rude) și am ajuns până pe strada C. Brâncuși, traversând o bună parte a frumoasei urbe. Pe lângă obiectivele de atracție turistică (piețe, clădiri cu arhitectură impresionantă, biserici, monumente, alei etc), m-a impresionat și existența, destul de vizibilă, a infrastructurii pentru ciclism. Am dat peste mai multe piste pentru biciclete foarte bine amenajate: lângă Cluj Arena, pe malul r. Someș, în zona Parcului Central, pe cele mai importante bulevarde, în piața Avram Iancu și pe multe alte străzi și locuri pe care nu mi le amintesc cu exactitate, dar am reușit să le străbatem inclusiv în acea zi cu bicicleta.

Cel puțin 4 motive să revin la Cluj

1. Foarte multe atracții turistice într-un oraș nu tocmai enorm. De la minunata operă arhitecturală – Biserica „Sf. Arhanghel Mihail” până la Observatorul Astronomic și de la Parcul Central până la Cetățuie, toată această superbă urbă în plină dezvoltare te fascinează din plin. Sunt omul turismului de excursie și voi reveni la Cluj cel puțin o dată pe an.

2. Un oraș curat, viu și liniștit în același timp. În Cluj poți avea parte și de relaxare cât și de distracție sau implicare pe măsură. Piața Muzeului, spre exemplu, în care mi-a plăcut să merg de câteva ori în scurta mea ședere, mi s-a părut mereu un fel de amalgam de oameni relaxați și oameni grăbiți, pe fundalul unor străduțe și pereți ca din poveste. Clujenii spun și ei că în acest loc simți pulsul adevărat al orașului, în extremele lui. 

3. Altceva ce mă face să vreau tare mult la Cluj e viața artistică și culturală a acestuia. Cunoașteți și voi – Clujul a fost numit unul dintre orașele artistice ale viitorului, în mare parte datorită scenelor sale neconvenționale. Fabrica de Pensule e poate cel mai elocvent caz în acest sens: o fostă fabrică ce-a devenit un adevărat centru cultural independent. Iar Casa Tranzit, un alt spațiu destinat evenimentelor și artei contemporane, a fost inițial o sinagogă. Și minunățiile culturale pot continua. Nici nu mai vorbesc aici despre festivalurile, spectacolele și evenimentele atât de populare. Să tot trăiești în Cluj!

4. Am la cine! Dar dacă să continui serios, sunt încă foarte multe alte motive care mă fac să-mi fie dor de Cluj. Diversitatea sa social-culturală, avântul și realizările sale vizibile în domeniul tehnologiilor moderne, încărcătura istorică (dar poate și interesul sporit al locuitorilor de aici față de bicicletă ca mijloc de deplasare?) te fac să iubești acest oraș care fierbe de viață.

un text de Radu P.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *