EUROPA, PE GUSTUL MEU LUMEA, PE GUSTUL MEU MALTA, pe gustul meu Muzee, expoziţii, festivaluri Promovate Recomandări

Malta: Ghar Dalam sau „Grota elefantului”

Text: Magda Cristina Ursache
Cine e erau «stăpâni» în Malta, acum 125.000 de ani? Arheologii şi paleontologii care au cercetat peştera Ghar Dalam – la care călătorul poate ajunge uşor, luând unul dintre autobuzele cu nr. 11, 12 sau 13, chiar din centrul Valettei – ne dau un răspuns: două specii preistorice de hipopotam şi elefant pitic făceau legea pe insulă şi la Ghar Dalam, peştera al cărei nume, în dialectul maltez, înseamnă «cava întunericului». Rămăşiţe ale acestor animale, precum şi ale altor câteva specii preistorice, au fost descoperite în cel de-al cincilea strat profund al peşterii, la o adâncime de un metru şi douăzeci de centimetri, în vreme ce câţiva centimetri mai în adâncul lutului, strat care corespunde unei epoci mai vechi încă, nu au descoperite decât vagi impresiuni vegetale.

Urmărind stratografia «peşterii întunericului», cu planurile succesive care scot la iveală fosile de căprioară pitică, urs brun, lebede uriaşe, broaşte ţestoase gigant etc., ajungi la la straturile superioare, care fixează locuirea umană, în insulă, cu aproape 7500 de ani în urmă. Aici descoperi rămăşiţe ale vieţii oamenilor – ceramică, cremene, unelte, podoabe şi amulete, ca şi schelete umane sau de bovine, ovine şi caprine. Undeva între elefantul pitic şi primele vaci domesticite se consumă aproximativ 120.000 de ani de preistorie, în Malta.
Vă îndemnam să luaţi autobuzul din Valetta şi să coborâţi la staţia de la Ghar Dalam. O vizită în „Peştera Întunericului” nu o să vă dezamăgească, chiar dacă traseul turistic nu permite accesul în tunel decât pe o lungime de ceva mai mult de 50 de metri din cei 144 m de galerie. Dar chiar şi numai atât e suficient pentru a vă întoarce la lumină cu o emoţie puternică, după ce aţi vizionat «in situ» artefactele umane ale primilor locuitori ai insulei.
Se pare că maltezii sunt urmaşii oamenilor care au venit pe insulă, în jurul anului 5000 î.Hr., din Sicilia, cu care se şi învecinează. Peştera a fost descoperită în 1865 de un paleontolog german, iar primele obiecte pe care le-a scos la iveală şi care vorbesc nemijlocit despre cea mai veche perioadă din insuleiei care formează astăzi Malta, se găsesc şi acum în colecţiile micului muzeu de la intrarea în Ghar Dalam.

Investigaţiile ştiinţifice propriu-zise au început în anul 1885, iar peştera a fost deschisă pentru public şi a intrat într-un circuit turistic din Malta abia în anul 1933. Primul muzeu a fost deschis de dr. J.G. Baldacchino şi a constituit o atracţie turistică de prim ordin, pentru cei care vizitau Malta.
Se pare însă că a stârnit şi altfel de «pasiuni», pentru că din nefericire, în 1980, câteva dintre cele mai importante relicve din pleistocen, între care patru colţi de elefant pitic, precum şi craniul unii copil din neolitic au fost furate din muzeu, fără a mai fi recuperate vreodată. În compensaţie, dacă putem spune aşa, în 1987, un grup de paleontologi a descoperit, sub formaţiunile de stalagmite, semne de artă paleolotică: desene antropozoomorfice, reprezentări ale mâinilor omului, profiluri de animale domestice.
Un fapt interesant în ce priveşte istoria modernă a acestui loc îl constituie faptul că în timpul celui de al doilea război mondial «Peştera Întunericului» a fost folosită ca adăpost în timpul raidurile aeriene şi ca depozit de combustibil.

Tururile turistice regulate din Malta nu ocolesc Ghar Dalam. Peştera şi Muzeul din Birzebbuga sunt deschise zilnic, între orele 9-17, iar costul unui bilet de intrare este de 3,5 euro.

Similar Posts

67 thoughts on “Malta: Ghar Dalam sau „Grota elefantului”
  1. Se poate spune si asa. De fapt, chiar exista o legenda locala, legata de Ulyse si nimfa Calypso, dar pe Gozo, insula vecina Maltei.

 1. Am auzit si despre povestea asta cu Calypso din Gozo, dar nu e singura insula unde au localizat intalnirea lui Odiseu cu vrjitoarea. Cred ca mai sunt vreo trei insule cu aceeasi legenda. Mi se pare ca si Corfu…

 2. Dar asta cu insulele din Mediterana care-si impart aceeasi legenda se tot intampla. Venus/Afrodita s-a nascut ba in Cipru, ba in Cytera…

 3. Da, Andrei. In mare masura asa este. Nu stiu insa ce sa spun despre legenda Ciclopului. Adica nu stiu daca ea poate fi localizata in Malta.

 4. Aici exista o multime de dubii, este drept. Craniul elefantului preistoric, cu unica fosa nazala, uriasa, putea sa infierbante imaginatia grecilor, care au strabatut Mediterana in lung si-n lat…

   1. Iar despre greci stim sigur ca au fost in Sicilia… Au avut cetati acolo, au construit masiv. Iar Malta e doar la o aruncatura de bat de Sicilia!

 5. Dupa fenicieni si cartaginezi, istoric, romanii sunt cei care au ocupat Gozo, Malta si Comino, dupa razboaiele punice. Romanii cucerisera mai inainte si cetatile contruite de greci in Sicilia.

 6. Daca nu ma insel, au fost vreo trei razboaie punice, prin secolul III inainte de Hristos. Pe vremea aia romanii deja isi insusisera o parte dintre legendele homerice.

  1. Dar cu siguranta asta era dupa ce Homer inchipuise deja Iliada si Odiseea. Asa ca nu au putut influenta scrierea operei…

 7. Dar fiindca veni vorba de radacinile legendelor… tot ma gandesc ca nu e posibil ca grecii, care au vanturat Mediterana cu corabiile lor in lung si-n lat si au trecut chiar si in Atlantic, dincolo de Coloanele lui Hercule, nu au ajuns si in insulele malteze…

 8. Daca nu supar, mai indraznesc cu o observatie. Si intr-o insula de langa Sicilia a fost descoperit un craniu de elefant preistoric. Ar fi putut fi acela „inspiratia” pentru Ciclop??

    1. Cred ca in secolul VIII i/Hr. se vorbeste si despre standardizarea Iliadei si a Odiseei. Dar asta ar insemna ca Homer le-a coceput mai inainte.

 9. Dar stiti cumva mai multe despre locurile unde s-au gasit cranii de elefanti preistorici? Mie mi se pare ca sunt singura varianta plauzibila pentru ciclopi…

  1. Nu, din pacate nu stiu prea multe lucruri. Dar mamutii au trait si mai la nord, in zona pe care o numim azi temperata. Asa ca mi-e greu sa spun ceva in sensul asta.

 10. Am inteles ca mamuti au trait si in Creta. E mai aproape de leaganul Greciei, deci e si mai plauzibil ca un craniu de elefant din Creta sal fi inspirat pe Homer.

 11. Dar uitasem sa va spun: stiti ca au existat si mamuti-amfibii? Cred ca de asta au si putut sa ajunga pe o insula in mijlocul Marii Mediterane, ca puteau sa inoate in mare pe distante lungi.

  1. Dar cred ca mamutii-amfibie nu erau blanosi, ca mamutii din epoca de gheata. Au trait cu zeci de mii de ani inainte de epoca de gheata.

 12. Poate aveti lucruri mai importante de facut si imi cer scuze ca va tot inoportunez. Dar mi-am amintit de templele megalitice din Malta. Oare au vreo legatura cu cel de la Stinehenge?

 13. Nu ma supara. Cred ca cel mai bine este sa incercati cu Malta Travel. Daca nu ma insel, ei sunt singurii care au program turistic pe Malta, au si chartere in sezon, si ghid.

  1. Adica vreau sa spun ca nu mai am concediu si nu imi permit sa lipsesc o saptamana de la serviciu, dar ramane o destinatie pentru anul viitor.

 14. tocmai m-am intors din Malta, dar pe aici n-am ajuns. poate cu alta ocazie. si pentru ca am tras cu ochiul la discutia voastra 😀 da, exista curse, vapoare, care te duc din Malta in Sicilia. iar pestera aia a lui Calypso…dezamagitoare, parerea mea

 15. O vecina de bloc mi-a spus ca a vizitat pesterea asta acum 2 ani cand a fost plecata in Malta. Mi-a spus ca initial nu credea ca o sa ajunga sa vada pestera asta dar avand prea mult timp liber a reusit sa o viziteze. A spus ca i-a placut foarte mult si ma gandeam serios ca anul viitor sa plec si eu in Malta in vacanta. Oricum e una dintre putinele tari mici care au asemenea pesteri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *