Apele termale și beneficiile lor sunt cunoscute încă din Antichitate. Dar… sunt apele termale panaceul universal? Sau există și contraindicații? Ce trebuie să știi atunci când te hotărăști să mergi într-o stațiune balneară.
Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde, medic specialist recuperare, medicină fizică şi balneologie de la staţiunea termală Tăşnad să identificăm contraindicaţiile.
Nu de alta, dar apele extraordinare ale staţiunii sătmărene au atât de multe calităţi, între care termalitatea ridicată, prin cele 72-78 de grade celsius cu care iese din pământ, lista lungă de componente chimice conţinute şi radioactivitatea scăzută, încât e mai uşor să enumeri la ce nu sunt bune apele. În plus, e bine ca acum, când putem profita de zilele frumoase ale unei toamne încă generoase, când canicula nu ne mai opreşte să petrecem o zi întreagă într-un ştrand termal, să ştim căror afecţiuni nu le sunt indicate aceste ape.
Apele termale – indicații și contraindicații
Continuăm, aşadar cu alte indicaţii ale apelor de la Tăşnad, care sunt foarte multe şi pe câteva le-am enumerat în prima parte a discuţiei nostre, dar trecem în revistă şi contraindicaţiile.
Toată lumea care ezită să vină aici se teme de tensiunea arterială. Pentru valorile tensionale foarte ridicate, evident, nu sunt indicate apele termale în general, iar expunerea la soare care este asociată cu ştrandurile în aer liber este evitată de aceştia, însă nici piscinele acoperite din staţiune nu sunt o soluţie pentru ei. Apoi, nu merg bine pacienţii cu afecţiuni ale glandei tiroide, nu-mi place cum reacţionează, deşi nu aş pune-o chiar în categoria contraindicaţiilor, dar e necesară multă precauţie în cazul lor. Le-am observat atent pe pacientele care suferă de aceste afecţiuni ale tiroidei şi mi s-a părut că le agită. Însă la Felix reacţia lor era mult mai puternică, din cauza nivelului ridicat al radioactivităţii apei.
Tot din acestă cauză nu merg apele termale pentru cei cu afecţiuni psihice, cum ar fi schizofrenia. Deşi staţiunile cu lume multă nu prea se potrivesc, în general, cu aceşti pacienţi, mai sunt unii diagnosticaţi cu sindrom discordant şi nu pomenesc de el, crezând că dacă îl ţin sub control cu medicaţia, este suficient. Ei ignoră voit sau inconştient că radioactivitatea apelor termale îi poate cu uşurinţă decompensa. Nu am întâlnit aici cazuri, dar la Felix au fost cîteva şi nu tocmai plăcute.
Mai sunt apoi adenoamele de hipofiză, iar la Felix am avut paciente operate, care nu au ţinut cont de contraindicaţia apelor termale şi adenoamele au recidivat. Deşi eu le atrăsesem atenţia să evite apa termală şi să apeleze la restul procedurilor de recuperare, adecvate afecţiunii lor, ele au venit în anul următor şi am remarcat schimbarea, iar ele au mărturisit că au fost în bazin, la recomandarea profesorului care le operase la Bucureşti. Aşadar, nu doar pacienţii, ci chiar unii medici nu cunosc îndeajuns efectele neterapeutice ale apelor termale asupra unor categorii, mai restrânse de pacienţi.
De bun simţ este ca pacienţii care au suferit intervenţii chirurgicale recente………………….
Citește mai mult despre relația dintre diferite afecțiuni medicale și băile termale, indicații și contraindicații